Konopljin Proteinski prah
129,99 Kn
Vrsta proizvoda: 
Brend: 

Detalji o proizvodu:

Konopljin proteinski prah dobiva se od hranjivih sjemenke konoplje (lat. Cannabis sativa). Konoplja je jedna od najranije kultiviranih biljaka na svijetu, i jedna od najotpornijih. Kultivirala se od mnogih civilizacija još prije više od 12 000 godina, te se koristila kao materijal za izradu odjeće, cipela i papira u Aziji, na Bliskom Istoku, u Antičkoj Grčkoj i Europi. Nakon Drugog svjetskog rata, konoplja je postala zabranjena biljka zbog prisutnosti kanabinoida, ali njezina korisnost i ekološka vrijednost se danas ponovno prepoznaje. Industrijske vrste konoplje ne sadržavaju THC ili druge kanabinoide, što ih čini prikladnim i hranjivim dijelom svačije prehrane. Osim što je jako hranjiva, konoplja je ujedno i otporna na različite ekološke faktore – stoga većina konoplje i jest ekološka.

Konopljin prah je bogat izvor proteina. Eliminirajući masnoću iz konopljinih sjemenki, proteini čine do 50% ukupne mase praha, što ga čini prikladnim dodatkom prehrani sportaša i aktivnih ljudi. Proteini doprinose rastu mišićne mase, te održavanju mišićne mase i zdravih kostiju, što je veoma važno za aktivne ljude. Osim proteina, konopljin prah sadrži i ugljikohidrate (10%), vlakna (do 25%), te manju količinu masti (11%). Masti su uglavnom poli-nezasićene, među kojima su omega-3 i omega-6 esencijalne masne kiseline posebno važne. Omega-3 i omega-6 masne kiseline su u konopljinom proteinskom prahu prisutne u omjeru 1:3 koji se smatra idealnim za ljudski organizam. Tipičan zapadnjački način prehrane uključuje iznimno velike količine omega-6 masnih kiselina, što doprinosi sve većem broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti u modernom svijetu. Ako zamijenimo zasićene masnoće u našoj prehrani s nezasićenim, možemo doprinijeti održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Konopljin proteinski prah je također bogat izvor vitamina i minerala. Kalcij doprinosi normalnoj mišićnoj funkciji, normalnom metabolizmu stvaranja energije, normalnom zgrušavanju krvi, ima važnu ulogu u procesu podjele stanica i specijalizacije istih, te je potreban za održavanje zdravih kostiju i zubiju. Sličnu ulogu ima i fosfor jer doprinosi održavanju normalnih kostiju i zubiju, ali i normalnoj funkciji staničnih membrana i metabolizmu stvaranja energije. Željezo koje također pronalazimo u konopljinom proteinskom prahu, ima važnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, prijenosu kisika u organizmu, normalnoj funkciji imuniteta i doprinosi redukciji umora i iscrpljenosti. Magnezij također ima ulogu u redukciji umora, dok istovremeno doprinosi održavanju ravnoteže elektrolita, normalnoj psihološkoj funkciji, normalnoj mišićnoj funkciji i normalnom funkcioniranju živčanog sustava. Konopljin proteinski prah također sadrži kalcij, cink, magnezij, bakar, mangan, a od vitamina, vitamin E i B vitamine (B1, B2, B3 i B6).

Konopljin proteinski prah se dobiva mehaničkim prešanjem organskih konopljinih sjemenki. Cijele sjemenke konoplje se prešaju kako bi se iz njih ekstrahirala mast (konopljino ulje) a ostaje kruta pasta (tzv. konopljin kolač). Pasta se potom suši, melje u prah i prosijava kako bi se istovremeno smanjio udio vlakana a povećao udio proteina u prahu. Kako se konopljin proteinski prah ne izlaže visokim temperaturama u procesu proizvodnje, njegova nutritivna vrijednost ostaje očuvana.

Konopljin proteinski prah ima neutralan okus koji se izvrsno uklapa s biljnim napitcima (sojino mlijeko, zobeno mlijeko …), jogurtom, smoothie-jem, pahuljicama, kašama (dodaje se na kraju kuhanja). Preporučamo konzumaciju konopljinog proteinskog praha nakon tjelovježbe, 3 žlice ili manje za manje aktivne ljude.

Jeste li znali da …

Se protein u konopljinom proteinskom prahu sastoji od svih 20 aminokiselina, uključujući 9 esencijalnih.

Konopljine sjemenke, a time i konopljin proteinski prah, ne sadrže inhibitore enzima. Inhibitori enzima koji se inače nalaze u većini orašastih plodova i sjemenki, sprječavaju apsorpciju nutrijenata u crijevima. 

Konopljin proteinski prah ne sadrži alergene i ne uzrokuje nadutost. To je inače problem kod mnogih proteina koji se dobivaju od sirutke, soje ili graška.

Način upotrebe: 2 žlice dnevno dodati u sokove, smoothie-je, shake-ove...