Konopljino ulje
124,41 Kn
-+
Vrsta proizvoda: 
Brend: 

Detalji o proizvodu:

Konopljino ulje dobiva se mehaničkim prešanjem hranjivih sjemenke konoplje (lat. Cannabis sativa). Konoplja je jedna od najranije kultiviranih biljaka na svijetu, i jedna od najotpornijih. Kultivirala se od mnogih civilizacija još prije više od 12 000 godina, te se koristila kao materijal za izradu odjeće, cipela i papira u Aziji, na Bliskom Istoku, u Antičkoj Grčkoj i Europi. Nakon Drugog svjetskog rata, konoplja je postala zabranjena biljka zbog prisutnosti kanabinoida, ali njezina korisnost i ekološka vrijednost se danas ponovno prepoznaje. Industrijske vrste konoplje ne sadržavaju THC ili druge kanabinoide, što ih čini prikladnim i hranjivim dijelom svačije prehrane. Osim što je jako hranjiva, konoplja je ujedno i otporna na različite ekološke faktore – stoga većina konoplje i jest ekološka.

Konopljino ulje se sastoji uglavnom od nezasićenih masti, pronađenih samo u hrani biljnog podrijetla. Kad se u prehrani zasićene masti zamijene s nezasićenim može se doprinijeti održavanju normalne razine kolesterola u krvi. Konopljino ulje se sastoji uglavnom od linoleinske masne kiseline – riječ je o omega-6 masnoj kiselini, zatim slijede alfa-linoleinska i gama-linoleinska, oleinska, stearinska i eikozenska. Sve su one, izuzevši oleinsku (omega-6), klasificirane kao ili omega-6 ili omega-3 masne kiseline, koje ljudski organizam ne može samostalno sintetizirati stoga ih je potrebno unositi prehranom. Omjer omega-3:omega-6 masnih kiselina u konopljinom ulju je 1:3 što stručnjaci prepoznaju kao idealan za ljudski organizam. Tipičan zapadnjački način prehrane uključuje iznimno velike količine omega-6 masnih kiselina, što doprinosi sve većem broju oboljelih od kardiovaskularnih bolesti u modernom svijetu. Osim masnoća, konopljino ulje sadrži i vitamin E koji doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Također sadrži i klorofil koji ulju daje blagu svjetlu zelenu boju.

Konopljino ulje se mehanički ekstraktira iz cjelovitih organskih konopljinih sjemenki. Ekstrakcija i filtracija se odvijaju na temperaturi ne višoj od 48°C kako bi očuvala nutritivna vrijednost. Iz krute paste se izdvaja ulje, a ono što ostaje čini konopljin proteinski prah.

Konopljino ulje ima blag orašast okus, dok njegova boja može varirati od svjetlo zelene do žućkaste. Zbog njegove nestabilnosti i podložnosti užegnjavanju pakirano je u tamne staklene boce. Ima relativno nisku točku dimljenja (165°C), te nije prikladno za prženje i kuhanje na visokim temperaturama. Upotrijebite ga u salati, hladnim jelima, smoothie-ju, povrtnim sokovima i umacima, ili ga dodajte u jelo na kraju kuhanja.

Jeste li znali da …

Moderna prehrana često sadrže iznimno velike količine omega-6 masnih kiselina? Studije predlažu revolucionaran način prehrane koji uključuje omjer 1:1 ili 1:3, dok današnji realni unos iznosi 1:50 što doprinosi porastu srčanih bolesnika.

Je konopljino ulje jako nestabilno zbog visokog udjela nezasićenih masnoća? Sklono je oksidaciji i užegnjavanju, te ga je stoga potrebno skladištiti na tamnom mjestu na sobnoj temperaturi.

Se konopljino ulje može koristiti kao biodizel? U posljednjih nekoliko godina koristiti se kao sirovina za veliku proizvodnju biodizela, ali jeftiniji izvore se ipak više koriste.

Način upotrebe: Ima relativno nisku točku dimljenja (165°C), te nije prikladno za prženje i kuhanje na visokim temperaturama. Upotrijebite ga u salati, hladnim jelima, smoothie-ju, povrtnim sokovima i umacima, ili ga dodajte u jelo na kraju kuhanja.