Ashwagandha u prahu
80,00 Kn
Vrsta proizvoda: 
Brend: 

Detalji o proizvodu:

Ashwagandha (lat. Withania somnifera) je višegodišnja biljka iz porodice velebilje (Solanaceae). Grmolikog je oblika, visine u prosjeku između 35 i 75 centimetara, te izvorno raste u suhim dijelovima Indije. Još poznata kao Indijski ginseng ili zimska trešnja, ashwagandha ima jajoliko dlakavo lišće, malene zelene cvjetove i crveno voće. Njezino gomoljasto korijenje se koristi u Ayurvedskoj medicini već više od tisuću godina i jedini su sastojak ashwagandhe u prahu. Ashwagandha je dugo vremena poznata kao jedna od najvažnijih Ayurvedskih biljaka u Indiji. Cijela biljka igra važnu ulogu u njihovoj tradicionalnoj medicini, dok se u zapadnim zemljama koristi samo gomoljasto korijenje. Ashwagandha se sastoji od sušenog i mljevenog korijenja biljke ashwagandhe koja uzgaja po strogim standardima organskog uzgoja.

Okus ashwagandhe u prahu je pomalo gorak zbog udjela alkaloida u njemu. Stoga je najbolje ashwagandhu pomiješati s voćnim sokovima, smoothie-jima ili jogurtima bez laktoze. Preporučena dnevna doza je 3 grama, što je otprilike jedna čajna žličica ashwagandhe u prahu.

Iako je ashwagandha u prahu generalno siguran proizvod, upozoravaju se trudnice da ju ne koriste zbog nedovoljno istraživanja. Ljudi koji pate od problema sa štitnjačom ili koriste kortikosteroidne lijekove bi ju također trebali izbjegavati iz istog razloga. Iako se ashwagandha dugo vremena koristi kao adaptogen, neka od nedavnih istraživanja pokazuju negativne učinke kod hipertireoze jer može potaknuti dodatno lučenje hormona štitnjače.

Jeste li znali da ...

Se korijenje nije jedini dio ashwagandhe koji se koristi? Na primjer, crveno voće ashwagandhe se koristi pri proizvodnji sira kao zamjena za sirilo (kompleks enzima iz želudca teladi).

Da latinska riječ somnifera znači 'poticanje spavanje'?

Upozorenje: Ljudima koji pate od problema sa štitnjačom ili koji koriste kortikosteroidne lijekove, te trudnicama se ne savjetuje uzimanje ashwagandhe.

Način upotrebe: Pomiješati 1 čajnu žličicu (3g) s vodom, sokom ili hranom.

Good night smoothie:

  • 2 dl biljnog napitka po želji (rižin, bademov, pirov).
  • 1 čajna žličica ashwagandhe u prahu.
  • 1/2 čajne žličice cimeta.
  • 1 čajna žkičica kokosovog šećera.
  • 1/2 čajne žličice vanilije u prahu.

Ugrijte biljni napitak po vašem izboru i pomiješajte ga s ostalim sastojcima. Miješajte dok se kokosov šećer ne rastopi. Ovaj topli i ukusni napitak će vas opustiti i pripremiti za spavanje!