Cimet BIO
28,50 Kn
-+
Vrsta proizvoda: 

Detalji o proizvodu:

Znanstvenici su u brojnim istraživanjima zabilježili pozitivan učinak cimeta na artritis, bolove u želucu, gastritis, giht, gljivične i bakterijske infekcije, dijabetes, lošu cirkulaciju, slabokrvnost...

Cimet je popularan začin za pečenje i kuhanje, a znanstvenici su u mnogim istraživanjima potvrdili da je višestruko dobar za zdravlje. Ovdje su navedeni neki razlozi zašto biste trebali cimet uključiti u svakodnevnu prehranu.

No, problem je u tome što nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav ima kasija (kineski cimet) koja se proizvodi od Cinnamomum cassia Blume. Nekoliko manje uobičajenih vrsta u ovoj obitelji su: C. burmanni i C. loureirii – Indonezija; C. Oliveri – Australija; Cinnamomum – Nova Gvineja; i C. tamala – Indija.

Ipak pripazite jer nije svaki cimet ljekovit. Pravi se cimet dobiva samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum Nees, a vrlo sličan sastav ima kasija (kineski cimet). 

1. Niži kolesterol.

Samo pola žličice cimeta dnevno može sniziti LDL kolesterol. Možete ga umiješati u jogurt, jutarnju kašu od pahuljica ili puding.

2. Regulacija šećera u krvi.

Nekoliko studija pokazalo je da cimet ima moć regulacije šećera u krvi, odnosno utječe na njegovo snižavanje. Zato je izvrstan za osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2. Isto tako potiče tijelo na prirodno trošenje masnih naslaga i smanjenje težine. 

3. Gljivične infekcije.

Cimet ima nevjerojatnu sposobnost spriječiti gljivične infekcije na koje ne djeluju niti medikamenti.

4. Karcinom.

Jedna američka studija pokazala je da cimet smanjuje proliferaciju leukemije i stanica raka.

5. Ugrušci.

Ovaj začin djeluje i protiv zgrušavanja krvi.

6. Artritis.

Pacijentima iz jedne danske studije koji su uzimali pola žličice cimetova praha u kombinaciji sa žličicom meda svako jutro prije doručka značajno je olakšana bol uzrokovana artritisom, i to samo nakon tjedan dana. Nakon mjesec dana hodali su bez bolova.

7. Antibakterijski učinak.

Cimet je zapravo prirodni konzervans pa kad se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija.

8. Zdravlje mozga.

Jedno istraživanje pokazalo je da miris cimeta potiče kognitivne funkcije i pamćenje.

9. E. coli.

Istraživači sa sveučilišta u Kansasu otkrili su da se cimet bori protiv E. coli, bakterije koja se najčešće skriva u nepasteriziranim sokovima.

10. Nutrijenti.

Začin je veliki izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija.