Dhatu
Dhatu, tjelesno tkivo

Dhatu se prevodi sa sanskrta kao “izgradbeni element”.

Dhatu predstavljaju tjelesna tkiva u ljudskom tijelu. 

Tijelo se sastoji od sedam dhatua ili tkiva.

Zajedno sa svim bio produktima dhatua u arcijalnim tkivima proizvode se tzv. upadhatui.

Zajedno s dhatuima i upadhatuima tijelo također proizvodi i otpadne tvari zvane male.

Agni (biološka vatra svakog dhatua) i ođas su krajnji proizvodi svakog dhatua i oni svi zajedno imaju važnu funkciju za tijelo.

Ovisno o njihovom radu ovisit će i zdravlje, odnosno dužina života.

Kada se jedan od dhatua ošteti on će oslabiti druge dhatue, zato što su povezani kao karike u lancu - jedan hrani drugoga.

Dhatu ne samo da grade tijelo, nego i održavaju pravilan rad svih organa. Dhatu su jako bitan dio obrambenog mehanizma tijela.

Sedam dhatua

 1. Rasa dhatu - obično ga spominjemo kao krvno tkivo. Sastoji se od krvne plazme, krvnog seruma i limfe. Upadhatu je majčino mlijeko i menstrualni izlijev. Njegov zadatak u tijelu je prinana - hranjenje. Mala (otpadne tvari) je višak od iznosa kaphe.
 2. Rakta dhatu – odnosi se na krvne stanice i krvna zrnca. Njegova funkcija u tijelu se zove jivanam (oživljavanje), što znači da tijelo snabdijeva kisikom. Upadhatu su krvne žile i tetive.
 3. Mamsa dhatu – mišićno tkivo, njegova funkcija je lepana (prekrivanje ili odijevanje). Mišići prekrivaju ili odijevaju naš kostur, dajući mu uporište i stabilnost. Mišići također formiraju naš vanjski izgled i daju nam snagu. Upadhatui su koža, tjelesna ulja. Mala je sluz u vanjskim šupljinama npr. vosak iz ušiju.
 4. Meda dhatu – masno tkivo. Njegov zadatak je snehana (ljubav, privlačnost, ali i masnoća). Masna tkiva pune tijelo i podmazuju neuronske veze. Masna tkiva mogu uskladištiti mnogo energije i donose osjećaj kao da se za nas brinu. Ako ovaj osjećaj nije prisutan mnogi ljudi izgrađuju ekstra masne slojeve. Upadhatu je višak debljine, posebno na abdomenu, ligamentima i tetivama. Mala je znojenje.
 5. Asti dhatu – koštano tkivo. Njegova funkcija je dharana, što znači potpora. Ovo tkivo je ustanovljenje ustanovljenje stabilnosti. Dobra izdržljivost i stabilnost ovise o strukturi kostiju. Upadhatui su zubi, a male su kosa i nokti.
 6. Mađđa dhatu - neuronsko tkivo i koštana srž. Njegova funkcija je purana (punjenje).

  Možemo razlikovati:
  - Neuronsko tkivo koje puni stup kralježnice, neuronsku vezu i mozak.
  - Koštana srž koja puni koštane šupljine. Ovdje se proizvode crvene krvne stanice.

  Mađđa dhatu također snabdijeva i synovial tekućinu u zglobovima, a također podmazuje crijeva i oči. Upadhatui su vodene tekućine u očima i synovial tekućine. Male su suze.

 7. Šukra dhatu - reproduktivno tkivo - sjeme. Njegova funkcija je garbhotpadana (proizvodnja života). Zapravo, šukra se ne odnosi samo na sjeme, jer je ovdje uključeno i žensko reproduktivno tkivo. Zove se arthava, što znači “produkti maternice i jajnika”. I tekućina koja podupire proces reprodukcije također pripada reproduktivnim tkivima. Upadhatu je ođas, što znači “vitalna snaga”. Mala je sluz reproduktivnih organa.

U nekim knjigama se spominje i osmi dhatu - ahara rasa. To znači “sokovi hrane” koji se nakon probave upijaju u crijeva, a kasnije se prenose u krv.