Koštice marelice
53,46 Kn
Vrsta proizvoda: 
Brend: 

Detalji o proizvodu:

Marelica, lat. Prunus armeniaca, je voćka koja se uzgaja prvenstveno zbog svojih slatkih plodova. Marelice osim što su ukusne ujedno su hranjive jer su bogate prirodnim šećerima, vlaknima i beta karotenom. Njihova narančasta pulpa okružuje tvrdu i čvrstu jezgru unutar koje se nalazi samo jedna koštica – koštica marelice. U starijim vremenima, najčešće su tu košticu jela djeca, danas ta 'igra' nestaje, barem u Europi.  Narod Hunza koji živi na himalajskim planinama, još uvijek koristi koštice marelice kao sastavni dio svakodnevne prehrane i vjeruju da im one donose dugovječnost i dobro zdravlje. Većina koštica marelice, koje se uzgaja za konzumaciju, dolaze iz Srednje i Istočne Azije.
 
Koštice marelice su bogate mastima koje čine barem pola njihove ukupne mase. Većina njih su mono-nezasićene i poli-nezasićene masne kiseline koje doprinose održavanju normalne razine kolesterola u krvi, ako njima zamijenimo zasićene masnoće u našoj prehrani. 25% sastava koštica marelice su proteini, dok je udio šećera minimalan. Što se tiče minerala, koštice marelice sadrže kalcij, kalij, željezo, magnezij i cink. Također sadrže malu količinu vitamina C, a njihov pomalo gorak okus ukazuje na prisutnost gorkih komponenti što također svjedoči o njihovoj nutritivnoj vrijednosti. Koštice marelice dobivaju se iz organski uzgojenih marelica, te su testirane na prisutnost teških metala i aflatoksina. 
 
Koštice marelice imaju pomalo gorak okus zbog prisutstva gorkih komponenti u njima. Mogu se konzumirati same, ali može se ih se miješati sa suhim ili svježim voćem, orašastim plodovima i pahuljicama. Također su zanimljiv dodatak energetskim barovima, čokoladama i drugim desertima. Mogu se kombinirati s bademima i agavinim sirupom kako bi se dobio marcipan. Preporučujemo konzumaciju koštica marelica u umjerenim količinama, otprilike 6-10 koštica dnevno. 
 
Jeste li znali da ...
 
Nisu sve koštice marelice gorke? Neke vrste, poput onih koje se uzgajaju na Mediteranu imaju sladak orašast okus koji podsjeća na bademe.
 
Se koštice marelice koriste za proizvodnju ulja marelice? Ulje marelice je nalik uljima badema i breskve koji se također dobivaju od koštica ovih biljnih vrsti. Ulje marelice se koristi kao prehrambeno ulje, ali i kao kozmetičko ulje za njegu tijela (mekša kožu). 
 
Se okus poznatih talijanskih keksa amaretti dobiva dodajući ekstrakt koštica marelice? Ovo je vjerojatno najvažnijih sastojak stare tradicionalne recepture jer dodaje specifičan okus keksima. Isto vrijedi i za talijanski liker amaretto kojem se dodaje okus pomoću koštica marelice.