Pobjedite gripu i budite aktivni
viamin C za borbu protiv gripe

Sezona je gripe i svi želimo izbjeći višednevno ležanje u krevetu pa pokušavamo sve ne bi li ojačali imunitet. U poplavi reklama i pripravaka za jačanje imuniteta teško je izabrati pravi put.

Dobitna kombinacija za jačanje imuniteta je svakodnevna tjelesna aktivnost uz prirodne imunostimulanse-med i agrume.
Osobe koje redovito vježbaju rjeđe obolijevaju. Neka istraživanja također su pokazala da redovito vježbanje povećava imunitet za 50 posto.

Med je najsavršeniji prirodni proizvod, jedna je od rijetkih namirnica koja se apsorbira u organizmu u potpunosti. Sadrži jednostavne šećere(80 %),vodu(17%) te vitamine, minerale, enzime, kiseline, flavonoide, fenole i sl. Lako je probavljiv te se njegova ljekovita svojstva brzo iskorištavaju u organizmu, a šećeri zastupljeni u medu se vrlo brzo pretvaraju u energiju pa na taj način potiču umnu i fizičku aktivnost te je idealno uzimati med kao lagani obrok prije treninga.
Kod izrazitih sportskih napora dobro je konzumirati med i nakon treninga za obnovu zaliha ugljikohidrata koje su se iscrpile tijekom treninga.
Samo oprez! Med ima veliku kalorijsku vrijednost i visok sadržaj jednostavnih šećera te je potrebno pripaziti na količinu kod osoba sa prekomjernom tjelesnom  težinom.

Citrusi
Blagotvorno djelovanje citrusa (limun, limeta, naranča, grejp, mandarina, bergamot, tangerina...) poznato je od davnina. Glavno svojstvo koje im se pripisuje je visok sadržaj vitamina C.
Zdravu strukturu citrusa nadopunjuju i drugi sastojci kao što su flavonoidi, folna kiselina, pektin, kalij, bakar, kalcij...
Zbog svog sastava citrusi su jaki antioksidansi, a djeluju i protuupalno te antikancerogeno.
Zimi je pojačana konzumacija citrusa jer jačaju otpornost organizma na bolesti poput sezonske gripe, respiratornih viroza i prehlada.
S obzirom da jedna voćka srednje veličine ima između 40-60 kcal prihvatljiva je i osobama sa prekomjernom težinom.
Naš savjet je da svako jutro dan započnete sokom svježe iscijeđene naranče ili nekog drugog citrusa jer na taj način potičete probavu.
Dakle, obnovite zalihe meda i agruma, vježbajte i spremni dočekajte gripu!

Povezano: