Svedana

Svedana se prevodi kao znojenje.

Cilj svedane je putem grijanja i znojenja rastvoriti kanale i omogućiti toksinima da lagano izađu iz tkiva u gastrointestinalni trakt i putem njega van iz tijela.

Jedan dio će izaći direktno van, a ostatak putem panča karme.

Toplina omogućuje da se koža i krv očište, da se reducira pretjerana masnoća, da se oslobodi napetost u mišićima i poboljša cirkulacija.

Toplina će isto tako izbalansirati vatu i kaphu mičući hladnoću i krutost. Isto tako će mobilizirati doše koje su odgovorne za izbacivanje ame iz stanica.

Kakvu jačinu svedane ćemo primijeniti ovisi o tipu čovjeka, klimatskim uvjetima, spolu, starosti i poremećaju doša.

Na primjer, ako je pacijent jače građe, a vani je hladno, moći ćemo primijeniti snažniju svedanu. Dok ako je pacijent slab, a vani je toplo primijeniti ćemo blažu svedanu.

 

Postoji mnogo vrsta svedane, ali najviše se koriste dvije vrste:

Suha svedana (kod pitta i kapha poremećaja).

  • Vježbe, nakon kojih pacijent se omota u deku, da se dobro preznoji.
  • Nadi svedana - specijalni štapići od bilja koji se pale (tinjaju) i stavljaju se najčešće na dijelove tijela koji su bolni, kao zglobovi i mišići. Tretmani traju 5 - 7 minuta. U drevnoj ajurvedi to se nanosilo putem bambusovog šupljeg štapića koji je prenosio toplu tekućinu ranije skuhanu sa raznim biljem.

Parna svedana - bašpa svedana

Kod ovakve svedane koriste se specijalne ajurvedske saune, kao drvena (drvene na paru u kojima se sjedi ili leži, te se posebno zagrijava vatra i u vodu se stavljaju razne biljke u ulju) i moderna na struju gdje se tijelo premaže uljem za određenu došu i raznim eteričnim uljima ovisno o problemu.

Kod reume i artritisa uzrokovani pittom upotrebljavaju se biljke koje imaju rashlađujući učinak (amla, nim, ružino lišće, sandal, kokos). Kod bašpa svedane obavezno se glava stavlja van, jer se mozak ne može i ne smije izlagati istoj temperaturi kao tijelo. Na glavu i čelo može se staviti i krpa natopljena u malo hladniju vodu da hladi mozak, odnosno da održi normalnu temperaturu mozga.

 

Indikacije za svedanu:

  • Astma.
  • Debljina.
  • Paraliza.
  • Reumatizam.
  • Psihički poremećaji kao strahovi i tjeskoba.
  • Te drugi poremećaji vata i kapha prirode.

 

Vrsta usluge: 

 

Naručite ovu uslugu u Bio-Rami:

 

Iznos dogovorene usluge ukoliko želite možete platiti i online:

HRK