Vastu
Vastu projektiranje

Umjetnost gradnje kuća sukladno zakonima prirode

Oblikovanje stambenog prostora bitno utječe na čovjeka i njegovu sudbinu.

Skladno izgrađeni prostor prenosi na stanovnike vibracije mira, sreće i ljubavi. Loše izgrađeni prostor pak može uzrokovati siromaštvo, bolesti, pa čak i smrt.

Vastu - drevna vedska znanost o stanovanju - nudi najtemeljitije znanje o arhitekturi povezanoj s čovjekom i prirodom. 

Energija prostora djeluje na čovjeka

Zato je jedna od najosnovnijih zadataka arhitekture svih kultura stvoriti objekte i prostorije čija će energija potpomagati stanovnike u aktivnostima i odmoru.

Vastu - umjetnost gradnje objekata sukladno zakonima prirode - dolazi iz Indije. Vastu je dio Sthapatja vede koja je dio jedne od četiriju glavnih veda - Atharva vede.

Vede su najstariji zapisi o drevnoj indijskoj povijesti, filozofiji, znanosti i kulturi. Cilj je veda pomoći čovjeku dostići samospoznaju.

Mnogi nas dijelovi veda poučavaju kako poboljšati naš materijalni život kako bi lakše napredovali u duhovnome. Neki primjeri toga su:

 • Gandharva-veda - Drevna znanost o glazbi.
 • Ajurveda - Medicinska znanost.
 • Dhanur-veda - Znanost o oružju i ratovanju.
 • Vastu-šastra (ili Sthapatja-veda) - Drevna umjetnost gradnje kuća u skladu sa zakonima prirode.

Svrha vastu projektiranja je pomoći nam izabrati pravo zemljište i na njemu pravilno smjestiti objekat kako bismo otklonili loše utjecaje i privukli povoljne utjecaje prirode.
 

Na naše zdravlje i blagostanje utječe pet elemenata:

 • Toplina i svijetlost Sunca.
 • Klimatski uvjeti.
 • Magnetno polje Zemlje.
 • Planeti.
 • Ostale grube i suptilnije energije.

Elementi zemlje, vode, vatre, zraka i etera prisutni su u našim materijalnim tijelima, kao i u prirodi koja nas okružuje. Na arhitektu leži teret odgovornosti da izbjegne negativne kombinacije pet elemenata.

Vedska arhitektura je holistička, meditativna i kreativna umjetnost projektiranja i izgradnje u skladu sa svim utjecajima prirode.  Čovjek i priroda oduvijek su povezani i ovise jedni o drugome.

Kao što ajurveda liječi oboljenja ponovnom uspostavom ravnoteže među tjelesnim elementima, tako i vastu pomaže shvatiti i dovesti u ravnotežu utjecaje pet elemenata prirode unutar naših životnih i radnih prostora.

Vastu korekcija prostorijaOsnovni princip vastu-a

Po vastu-u prostor se smatra živim bićem. Po shvaćanju vedske metafizike prostor je usko povezan sa sviješću. Unutarnji prostor našega duha i vanjski prostor odijeljeni su vrlo tankom granicom našeg ega.

Na dubljoj razini prostor i svijest nisu različiti jedan od drugog. Prema tom shvaćanju vrijeme potiče prostor na kretanje. Time u vanjskom prostoru nastaju oblici materije i arhitekture, a u unutarnjem slike našega duha i sadržaji naše svijesti.

Prostor oko nas živi i svjestan je. On je ogledalo našega duha i u isto vrijeme snimka cjelokupnog svemira.

Mi neprestano komuniciramo s njim i možemo opaziti njegove energije i svojstva.

Nikada se ne možemo riješiti prostora oko nas. On je naš najbliži pratitelj. To razumijevanje živog prostora dolazi do izražaja u filozofiji vastu-a gdje ga se predstavlja u obliku kozmičkog živog bića čije je ime Vastu Puruša.

Projektiranje kuća po vastu-u

Dom je utočište, mjesto u kojem se želimo osjećati sigurno i sretno. Očekujemo, da će u našem domu vladati mir, blagostanje, sreća, ljubav, zdravlje, vjera i duhovnost.

No, u loše izgrađenom objektu ne možemo se osjećati sretno niti biti zdravi.

Kako bismo osigurali da je naš prostor dobro izgrađen, tražimo pomoć stručnjaka - arhitekta, koji će projektirati dobar objekat sa čvrstim temeljima i zidovima i pravilnom strukturom.

Drevni vedski arhitekti znali su puno više o izgradnji kuća od današnjih. Kod projektiranja uzimali su u obzir elektro-magnetno polje Zemlje, rotaciju Zemlje i snagu energije Sunca. Znali su da različita viša bića (polubogovi) vladaju raznim stranama svijeta i sukladno smještali su prostorije u kući.

Kod vastu projektiranja objekata uzima se u obzir slijedeće:

 • Veličina i oblik zemljišta.
 • Nagib zemljišta i stanje tla.
 • Orijentacija zemljišta prema stranama svijeta.
 • Povijest zemljišta.
 • Susjedni objekti, okolne ulice.
 • Reljef: brda i planine, šume, rijeke i kanali.
 • Položaj kuče na zemljištu.
 • Stabla, vrtovi, biljke i cvijeće.
 • Rezervoari vode i bunari.
 • Parkirališta.
 • Krov, balkoni i verande.
 • Glavni ulaz.
 • Položaj svih soba: kuhinje, boravka, radne sobe, kupaone i dr.
 • Položaj namještaja.
 • Položaji za spavanje.

Korekcija prostorija

Što, ukoliko imate već gotov objekt? Da li je prekasno za ispravljanje nedostataka?

Na sreću, nije. Vastu nudi cijeli niz alata za korekciju prostorija u kojima živite ili radite.

Za početak, nužno je obaviti analizu objekta i prostorija. Brzu analizu možete napraviti čak i sami, ako ste pročitali par knjiga o vastu. Za dublju i pouzdaniju analizu pak - trebat će vam pomoć stručnjaka. Nemojte se brinuti - uz vastu stručnjaka - s malo ulaganja dobit ćete fascinantne rezultate.

Nakon analize, imat ćete na raspolaganju cijeli niz korektivnih mjera - od naprednih i zahtjevnijih (kao što je izgradnja novog ulaza, koji je od presudne važnosti za blagostanje i zdravlje) do jeftinijih, poput alata kao što su jantre, biljke i kristali.

Za korekciju prostorija vastu koristi:

 • Jantre.
 • Piramide.
 • Chakre.
 • Biljke, kristale i dragulje.
 • Boje, slike i zrcala.
 • Glazbu i vedske mantre.
 • Promjenu interijera.
 • Ispravljanje oblika i nagiba zemljišta.
 • Nadomještanje ili promjenu funkcija soba.

Vastu nekada i danas

U vrijeme cvjetanja vastu-a, prije više tisuća godina, nije postojala većina problema koji se danas ukazuju pri gradnji objekata. Tada su postojali samo prirodni građevni materijali. Gradilo se prije svega od ilovače, drveta i prirodnog kamena, u dobro osmišljenim manjim naseljima.

Također nije bilo elektromagnetnog zagađenja, zagađenog zraka i okoliša i velikih gradova. Velik dio problema na koje ukazuju moderni građevinski biolozi bio je tada još potpuno nepoznat.

No, znalo se da oblik objekta i razmještaj prostorija može utjecati na zdravlje stanovnika i njihovu sudbinu. Čak i kuća koja je izgrađena iz čisto prirodnog građevnog materijala na mjestu bez zračenja svojim ukućanima može uzrokovati bolest ako nije sagrađena sukladno sa zakonima prirode.

U današnje vrijeme, u kojem su arhitektura i građevinarstvo pod utjecajem težnje za prikladnošću i ekonomičnošću, ljudi se osjećaju sve manje ugodno u svojim domovima. Zato je vastu danas aktualniji nego ikada.

Danas recimo imamo "blagodati" moderne kemijske industrije koja je najodgovornija što (po vastu standardima) otprilike 85% modernih kuća spada u kategoriju smeća.

Vastu naglašava važnost izgradnje harmoničnih prostorija koje prenose svoju snagu na ukućane.

U ostalim tekstovima ovoga poglavlja pročitajte opširnije o vastu uslugama i tehnikama.

Bio-Rama vam nudi i usluge projektiranja objekata po vastu standardima i korekcije prostorija ukoliko imate već izgrađeni objekt.

Tagovi: 
umjetnost, gradnja objekata, kuće, stanovi, sklad s prirodom, stambeni prostor, radni prostor, prostorije, mir, sreća, ljubav, siromaštvo, bolesti, smrt, vastu, stanovanje, arhitektura, čovjek, priroda, energija prostora, stare kulture, stambeni objekti, poslovni objekti, aktivnosti, odmor, indija, sthapatja veda, atharva veda, četiri vede, povijest, filozofija, znanost, kultura, samospoznaja, dijelovi veda, materijalni život, duhovni život, gandharva veda, ajurveda, dhanur veda, vastu šastra, zemljište, položaj objekata, loši utjecaji, povoljni utjecaji, zdravlje, blagostanje, sunce, klima, magnetno polje, planeti, grube energije, suptilne energije, zemlja (element), voda (element), vatra (element), zrak (element), eter (element), materijalno tijelo, okruženje, arhitekti, odgovornost, holistika, meditacija, projektiranje, izgradnja, prirodni utjecaji, čovjek i priroda, ravnoteža, metafizika, vede, svijest, duh, ego, vrijeme, prostor, kretanje, materijalni oblici, zrcala, svemir, komunikacija, projektiranje objekata, utočište, sigurnost, vjera, duhovnost, stručnjaci, drevne kulture, moderna civilizacija, polubogovi, viša bića, strane svijeta, tlo, orijentacija, ulice, reljef, brda, planine, šume, rijeke, kanali, položaj, stabla, vrtovi, bilje, cvijeće, voda, bunari, parkirališta, krovovi, balkoni, verande, glavni ulaz, sobe, kuhinje, dnevni boravak, radne sobe, kupaone, skladišta, namještaj, spavanje, gotovi objekti, alati za korekciju, analiza objekata, knjige, analiza prostorija, vastu stručnjaci, korektivne mjere, korektivni alati, jantre, biljke, kristali, piramide, chakre, dragulji, boje, slike, glazba, mantre, interijer, oblik zemljišta, nagib zemljišta, funkcija prostorija, građevni materijali, ilovača, drvo, kamen, elektromagnetno zagađenje, zagađenje okoliša, zagađenje zraka, gradovi, naselja, oblik objekta, zdravlje ukućana, sudbina, zračenja, ekonomičnost, razmještaj prostorija, Tjelesne funkcije i procesi, industrija, moderni objekti, smeće, harmonija