4 | Bio Rama Kalinji ulje crnog kumina

Kalinji – ulje crnog kumina

Već tri tisućljeća crni kumin sazrijeva u vodom oskudnom okolišu i daje ulje izvanrednog kemijskog sastava. Kaže se da za svaku bolest u prirodi postoji lijek, ali ipak najveći saveznik u održavanju zdravlja i ozdravljenju su naša vlastita tijela. Ulje crnog kumina pomaže našim tijelima da ispravno funkcioniraju, usprkos svemu što moderan i ubrzan život čini toj finoj ravnoteži organizma toliko potrebnoj za zdravlje. A uravnoteženi organizam može izliječiti sve.
Pokušajmo ga objasniti ukratko iako je to nemoguće. U glavnim crtama, ovo magično ulje crnog kumina: jača imunitet, tjera parazite, ima antibakterijsko i Anti gljivično djelovanje, čuva zdravlje srca i krvnih žila, sprječava urinarne infekcije, štiti od nekoliko vrsta raka, pomaže kod alergija i astme, regulira i normalizira visoki tlak, a kasnije ga održava normalnim, regulira razinu šećera, smanjuje razinu štetnog kolesterola, pomaže kod problematične kože, psorijaze, otapa žučne kamence…
Gledajući taj pozamašan popis bolesti na koje možemo djelovati uljem crnog kumina, ne možemo se ne zapitati – zar zaista jedna biljka može uspješno djelovati na sve to? Kako je moguće da djeluje jednako na crijevne gljivice, bolove u zglobovima i karcinom?

Odgovor leži u fenomenalnom sastavu sjemenki u smislu mnogih kemijskih tvari koje sadrži. Isto tako treba imati na umu da djelovanje crnog kumina je prvenstveno u vraćanju ravnoteže u svim sustavima.
I zato, redovno korištenje ulja crnog kumina ne samo u akutnim i kroničnim stanjima, već kao svakodnevnu preventivu je najviše što možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.
Često se preporuča miješanje ulja crnog kumina i meda. Med pojačava ljekovito djelovanje crnog kumina i bolju apsorpciju pa i u takvoj kombinaciji možete popiti ulje.

5 | Bio Rama Kalinji ulje crnog kumina

Nigella sativa (N. sativa) je mala cvjetnica koja raste u jugozapadnoj Aziji, na Bliskom istoku, u južnoj Europi i sjevernoj Africi.
Ovaj grm također daje plodove sa sitnim crnim sjemenkama. Sjemenke N. sativa, koje se obično nazivaju jednostavno crnim sjemenom, imaju mnoga druga imena, uključujući crni kumin, crni kim (što je naravno krivi naziv, jer kim i kumin nisu identične  biljke a mnogi ga zovu kim ne znajući razliku), nigella, cvijet komorača i rimski korijander.
Ulje crnog kumina ekstrahira se iz sjemenki N. sativa i koristi se u tradicionalnoj medicini više od 2000 godina zbog svojih brojnih terapeutskih prednosti.

Povijest crnog kumina

Crni kumin je jedna od najpoznatijih biljaka u povijesti medicine. Njegova povijest seže do kulture Egipta, faraona koji su koristili crne sjemenke kao snažnu pomast.
Boca ulja crnog kumina pronađena je u grobnici egipatskog faraona Tutankamona. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja.
Poznati grčki liječnik Dioskorid koristio je crni kumin za glavobolju i zubobolju. Kršćani su ga upotrebljavali za čišćenje od parazita i crijevnih glista te protiv nadutosti trbuha.
Kalinji se spominje u Bibliji i Hadithu. Islamski prorok Muhamed o njemu govori sljedeće: “Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti.”
U Indiji, crni kumin je poznat kao Kalinji i njegova upotreba kao začina i u preventivnoj medicini datira 5000 godina unatrag.
U Bibliji, sjemenke Nigella Sative spomenute su kao “cumin” (Kuemmel) i korištene su pri izradi kruha dobrog za ljudski organizam.
Također je dobar i za djecu.

Dugogodišnja tradicija crnog kumina

Ova važna biljka uživa povjerenje ljudi još od egipatskog doba. Dobro poznato Kalinji ulje ispitivano je na Univerzitetima diljem svijeta, uključujući Aleksandrijski Univerzitet koji izvještava da ono posjeduje važna dobra svojstva.
Upotreba ulja u drevnom Egiptu i riječi velikog proroka Istoka jamče njegovu veliku vrijednost. U starom Egiptu sačuvana ulja od prije 5000 godina dokumentiraju njihove spomenike, hramove i njihovo pismo.
Danas populacije zemalja koje graniče s Mediteranom još uvijek koriste i čuvaju ulje.

Crni kumin (hrvatski) i Kalinji (sanskrit) neka su od imena Nigelle Sative, biljke koja pripada porodici cvijeća ljutića.
Od puno oblika Nigelle samo Nigella Sativa i to samo ona koja raste u vrućim zemljama poput Indije, Sirije i Egipta, pokazuje taj osobito dobar karakter.
Da bi se razlikovao ovaj snažan oblik Nigella Sative od ostalih oblika Nigelle mi ga zovemo Kalinji, najstarije zabilježeno ime, koje je korišteno u 5000 godina staroj ayurvedskoj tradiciji drevne Indije.
Kalinji ulje koje je dobiveno iz zrelih sjemenki crnog kumina, glavni je proizvod ove biljke.

1 | Bio Rama Kalinji ulje crnog kumina

Ulje crnog kumina (organsko)

Ulje crnog kumina dobiva se hladnim prešanjem sjemenki.
Kako najbolji crni kumin raste u Egiptu, gdje su uvjeti idealni za rast ove biljke, Kalinji se proizvodi i uvozi iz Egipta, kako bi njegova svojstva bila kvalitetna i očuvana.
Crni kumin poboljšava imunitet, pomaže kod astme i alergije, čini kožu glatkom, a kosu snažnom i sjajnom.
Nevjerojatne činjenice o crnom kuminu:
• kontinuirano korištenje ulja osnažuje imuni sistem
• osigurava bolju cirkulaciju, obnavlja koštanu srž, štiti stanice
• štiti organizam od virusa i bakterija, sprječava infekcije mokraćnih puteva
• regulira probavu i rad crijeva
• povoljno djeluje na jetru i bubrege
• pomaže kod menstruacije
• potiče stvaranje mlijeka kod dojilja
• donosi olakšanje kod nesanice
• oslobađa od bolova u mišićima i zglobovima
• otklanja umor, depresiju i pospanost
• odgađa nastanak menopauze

Doziranje i korištenje

Preporučena dnevna količina je 30 kapi tri puta dnevno.
Ulje se može koristiti i lokalno – za njegu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume te kod migrena.
U mnogim receptima, preporučuje se promiješati ulje crnog kumina s medom i tako ga popiti. Med pojačava ljekovito djelovanje crnog kumina i njegovu apsorpciju u organizmu.
Kod bolesti uha, ulje crnog kumina razrijeđeno s maslinovim uljem kapa se direktno u uho, a kod bolesti oka – nanosi se na oko.
Doziranje: 3x dnevno nakapati na žličicu po 30 kapi i popiti nakon jela. Djeca do 12 godina koliko imaju godina toliko kapi uzimaju.
Napomene: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.
Upozorenje: Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanje posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Crni kumin i crni kim – razlika

Različita od Nigella Sative druga je biljka poznata kao “Crni kim”. Crni kim jer je blizak član porodice kima za razliku od Nigelle koja pripada porodici ljutića.
Kim (Carum carvi), član Umbelliferae (Carrot family), jednogodišnja je ili dvogodišnja začinska biljka.
Sjemenke kumina korištene su kao dodatak brašnu za kruh ili sir. Ulje je korišteno kao dodatak povrću, pranju zubi i likerima.
Nigella pripada porodici cvijeća ljutića. Postoji 20 različitih vrsta s plavkastim ili žutim cvjetovima koje rastu na Mediteranu. Rođak Nigella Sative imenom Nigella Damascens raste ponekad kao cvjetno grmlje u našim vrtovima.
Pravi crni kumin (Nigella Sativa) je pak kultiviran u zemljama vruće klime kao što su Indija, Sirija i Egipat.
Karlo Veliki preporučio ga je u svom “Capitulare de villis” kao poljoprivrednu kulturu, a Ludwig der Fromme uzgajao ga je u svom vrtu.
U 16. stoljeću Nigella Sativa bila je uobičajena i u privatnim vrtovima. Danas se ova biljka na takvim mjestima rijetko viđa.
Francuski kuhari stavljaju sjemenke ove biljke u mješavinu začina quatre epices (četiri začina) ili toute epice, koju koriste kao zamjenu za papar.

Kalinji organic – naj kvalitetnije ulje crnog kumina

Ulje crnog kumina glasi kao panaceja tj kao izrazito velika pomoć za veliki broj ozbiljnih bolesti. No, treba uzeti u obzir da te male sjemenke imaju idealan kemijski sastav koji čini crni kumin daleko superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka.
Ulje crnog kumina dobiva se hladnim prešanjem.
Crni kumin će štititi vas i vašu obitelj od mnogih bolesti. Poboljšat će imunitet, pomoći će kod astme i alergije, učinit će vašu kožu glatkom, a kosu snažnom i sjajnom.
Zbog svog bogatog kemijskog sastava – sadrži preko 100 aktivnih sastojaka – crni kumin (također poznat kao crni kumin ili kalinji) ima velike dobrobiti za naše tijelo.
Blagotvorno djeluje na dišni, probavni i mokraćni sustav, imuni sistem i cirkulaciju.
Daje odlične rezultate kod astme i alergije, jer ima svojstva antihistamina (smanjuje i eliminira posljedice djelovanja histamina, koji se stvara kod alergijskih reakcija).
Pomaže kod bronhitisa, kroničnog kašlja i emfizema, bolesti želuca i kože (akne, dermatitis, psorijaza), sprječava napadaje astme.
Crni kumin je prirodni Bogom dan proizvod koji nema štetnih posljedica.
Ulje se ne smije podvrgnuti temperaturi višoj od 60–80°C jer tada gubi svoja ljekovita svojstva. Najbolji crni kumin raste u Egiptu, gdje su uvjeti idealni za rast ove biljke.

 

Kalinji se  preporučuje:

 • za jačanje imuniteta
 • kod kroničnog kašlja
 • kod alergija i astme
 • kod kožnih bolesti
 • kod bolesti želuca

Dobrobiti ulja crnog kumina

Ulje crnog kumina djeluje povoljno na autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astme, alergija, a također djeluje i na kronični umor, povišeni kolesterol, šećernu bolest, hemoroide, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekceme, kožne gljivice, lišajeve, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upalu pluća, upalu sinusa, smanjeni imunitet, bolove u zglobovima i mišićima, bolove u želucu i crijevima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežne kamence, nesanicu, depresiju, slabu cirkulaciju, PMS, AIDS, karcinom… i popis se samo nastavlja. Ne treba zanemariti i djelovanje ulja crnog kumina na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijim i jačima, sprječava ispadanje kose i djeluje protiv peruti, hrani suhu kožu, umanjuje bore, regenerira oštećene stanice kože.
Nigella sativa (poznata kao kumin, crni kumin, čurekot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae, poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa ljekovitom biljkom kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).
U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja.
Islamski prorok Muhamed o njemu govori slijedeće:”Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti.”
Poznati grčki liječnik Dioskorid koristio je crni kumin za glavobolju i zubobolju.
Kršćani su ga upotrebljavali za čišćenje od parazita i crijevnih glista te protiv nadutosti trbuha.
Znanstvena ispitivanja svojstva crnog kumina počela su prije 60-ak godina.
Na različitim univerzitetima svijeta bilo je napravljeno oko 200 istraživanja, koja su potvrdila nevjerojatna ljekovita svojstva ove biljke.

Kalinji blagotvorno djeluje na dišni, probavni i mokraćni sustav, imuni sistem i cirkulaciju.

Liječi bronhitis, kronični kašalj i emfizem, bolesti želuca i kože (akne, dermatitis, psorijazu), sprječava napadaje astme.
Kalinji osnažuje i stabilizira imuni sistem i pomaže kod prehlada i infekcija. Blagotvoran je za održavanje zdrave mikroflore želuca i crijeva, stimulira rad bubrega i jetre.
Zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju anti-tumorna svojstva, crni kumin je odličan način prevencije svih vrsta raka.
Kalinji štiti zdrave stanice i potiče stvaranje u tijelu prirodnog interferona.
Istraživanja jordanskih i američkih znanstvenika su potvrdila, da je crni kumin anti-leukemik. Ulje crnog kumina sadrži do 25% thymoquinona, koji je učinkovit kod problema reume i drugih upalnih bolesti.

Kalinji – Ulje crnog kumina podiže imunitet

Imunost je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. U strane tvari koje štetno utječu na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Imunološki sustav ima ulogu da prepoznaje, neutralizira, uništava i odstranjuje te tvari u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije.
Imunitet možemo zamisliti kao interaktivni sustav između nas i okoliša. Jednostavnije rečeno, ako naš imunološki sustav besprijekorno funkcionira nećemo oboljeti usprkos napadu različitih uzročnika, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Stoga možemo reći da zdrav imunološki sustav čini osnovni preduvjet za zdravlje čovjeka, kao i dug i kvalitetan život. Ako je oslabljena aktivnost imunološkog sustava podložniji smo različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i tzv. autoimune bolesti (organizam reagira na vlastito tkivo).
Dosadašnja ispitivanja ulja crnog kumina su pokazala da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava. Ulje crnog kumina je imunomodulator, ono regulira funkcije imunološkog sustava – jedan od načina je da stimulira rast limfocita T i B.
Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po slijedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje crnog kumina uzimajte 3 puta na dan nakon jela, po 30-40 kapi. Ulje možete uzeti samo, na žličici (okus mu je pikantan i gorak), ili ga umiješajte u malo meda.
Za prevenciju, tj. kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (na primjer prije sezone gripe), dovoljno je uzimati 20 kapi nakon jela, tri puta na dan. Ulje se treba uzimati najmanje tijekom tri mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.

Popis svojstava kalinjija

Stimulant, aromatik, karminativ, digestiv, diuretik, purgativ, resolvent, sudorific, tonik, anti histamin, antioxidant, antimikrobiotik, antiparazitik.

Sastav ulja crnog kumina

Nigella sativa sadrži više od 100 nutrijenata, mnogi od njih još nisu poznati znanosti. Istraživanja crnog kumina se nastavljaju, a bogati sastav biljke sve više iznenađuje znanstvenike.
Glavni sastojci koji imaju velike dobrobiti na naše tijelo su crystalline nigellone i thymoquinone. Drugi važni sastojci su aminokiseline, probavni enzimi, masne kiseline i minerali.

Neki od njih su:

 • myristic acid
 • palmitic acid
 • palmitoleic acid
 • stearic acid
 • oleic acid
 • linoleic acid (omega-6)
 • linolenic acid (omega-3)
 • arahidonska kiselina
 • tiamin
 • riboflavin
 • piridoksin
 • niacin
 • folacin
 • kalcij
 • željezo
 • bakar
 • cink
 • fosfor

3 | Bio Rama Kalinji ulje crnog kumina

Djelovanje ulja crnog kumina na alergije

Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sustava obrane na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Općenito možemo reći da su antigeni tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa stoga protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. No, ako organizam prepozna, na primjer, bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju – tako nastaju alergije.

Ulje crnog kumina daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kumina, u količini od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen je rezultat da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika.

Zbog svojeg kemijskog sastava, koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kumina pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), te na atopijski dermatitis (zbog omega 6 kiseline).

Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije (koje počinje u ožujku ili travnju), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku. Ulje crnog kumina uzimajte tri puta na dan nakon obroka, po 30-40 kapi. Uzmite u obzir da kod alergija tretman treba trajati sve do kraja jeseni. Tijekom zime možete napraviti pauzu, ali opet trebate početi s terapijom najkasnije u veljači. Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon nekoliko godina terapije skoro u potpunosti riješili svih simptoma alergije.

Crni kumin i karcinom

Velik dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju ulja crnog kumina na tumorske stanice. Pokazalo se da crni kumin može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovu djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane.
Prvo značajnije ispitivanje djelovanja ulja crnog kumina na prevenciju od tumora izveli su znanstvenici u „Cancer Immuno-Biology Laboratory“ u Južnoj Karolini. Donesen je zaključak da će zdrav imunološki sustav prepoznati i uništiti kancerogene stanice prije nego što tumor može ugroziti pacijenta. Ulje crnog kumina djeluje kao imunomodulator, dakle potiče postizanje ravnoteže u svim sustavima, uključujući i imunološki sustav. Isto tako, ustanovljeno je da je crni kumin naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju.
Znanstvenici u “Kuminmel Cancer Center” u Filadelfiji su ustanovili da timokinon, jedan od sastojaka crnog kumina, zaustavlja rast tumorskih stanica kod karcinoma gušterače, te ih uništava pojačavajući proces apoptoze (programirane smrti stanica). U tom smislu, timokinon kao kemopreventivno i kemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti kemoterapiji, kao i osobama koji su visokorizični za karcinom.
Ulje crnog kumina također znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije. Tijekom zračenja dolazi do stvaranja kisikovih slobodnih radikala koji oštećuju stanice, te posljedice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da će uzimanje ulja crnog kumina pomoći u prevenciji tih posljedica.
Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja crnoga kumina u tretmanima kancerogenih bolesti za sprječavanje neželjenih učinaka kemoterapije i jačanje imunološkog sustava organizma.
Uzima li se 3 puta na dan po čajna žličica ulja crnog kumina, olakšat će se i umanjiti neželjeni učinci kemoterapije, a tijelo potaknuti da jača vlastitu sposobnost samoobrane.
Također se preporuča i osobama koje su rizične za karcinom (postoji obiteljska povijest bolesti, te mogući nasljedni faktor) da preventivno konzumiraju crni kumin, i to 20 kapi iza jela, tri puta na dan.
Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja crnog kumina dolazi tek nakon od 8 do 12 tjedana redovnog konzumiranja.

Antiparazitno i protugljivično djelovanje ulja crnog kumina

Kod parazita Schistosoma mansoni, koji uzrokuje opasnu i vrlo bolnu bolest bilharciju (ili shizostomiazu), bolest koja se često pojavljuje u Africi i Južnoj Americi i smatra se najopasnijom bolesti na tom području nakon malarije, biljno ulje crnog kumina snažno djeluje protiv svih stadija razvoja, a uz to ima i inhibitorni učinak kod ženki na polaganje jajašaca.
Biljno ulje crnog kumina testirano je na gljivicama koje uzrokuju dermatofitoze (Tinea pedis, T. corporis, T. capitis, T. cruris itd.), odnosno gljivične infekcije na koži, noktima, vlasištu, spolovilu. Pokazalo se vrlo djelotvornim i opravdava tradicionalnu uporabu kod gljivičnih oboljenja. Za potpuni učinak, preporuča se dermalna i oralna primjena. Kod dermale primjene, sugerira se i korištenje eteričnih ulja protugljivičnog djelovanja (čajevac, palmarosa, metvulja i sl.) u kombinaciji s uljem crnog kumina.
Dokazano je i djelovanje biljnog ulja crnog kumina protiv citomegalovirusa (CMV), virusa koji uzrokuje vodene kozice, infekcioznu mononukleozu i herpes simpleks.

Dermalna primjena ulja crnog kumina

Uz oralnu primjenu, nikako ne možemo zanemariti niti izrazitu ljekovitost ulja crnog kumina kod dermalne primjene. Kao i ostala ulja s visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina (poput noćurka ili boražine), ulje povoljno djeluje na kožne probleme poput ožiljaka, strija, ekcema, psorijaze, neurodermitisa, akni, rozacee, seboroičnog dermatitisa.
Crni kumin dobro njeguje suhu i ljuskavu kožu. Smatra se da sprječava nastajanje bora, a postojeće sitnije bore će umanjiti svakodnevnom upotrebom.
Za sve te namjene ne koristi se samostalno već se miješa s drugim uljima (crnog kumina se stavlja cca 5%).
Pakunzi za kosu s uljem crnog kumina će ojačati kosu i dati joj sjaj, a zbog svog djelovanja protiv gljivica i bakterija, smanjuje i perut. Ulje možete koristiti kao pakung ili nakon svakog pranja kose utrljati 1-2 kapi na vlasište i posušiti kosu.
Ako se sagleda ovaj popis indikacija korištenja ulja crnog kumina, i uzevši u obzir da se i dalje istražuje njegovo djelovanje na razne aspekte ljudskog zdravlja, odgovor se sam nameće- zaista, crni kumin liječi sve.

Studije o dobrobiti ulja crnog kumina

Studije sugeriraju da može imati brojne primjene, uključujući veliku pomoć kod astme i pomoć pri gubitku težine. Također se primjenjuje lokalno za dobrobit kože i kose.
Dvije studije, obavljene 1987.godine na I.I.M.E.R. u Panama City-u na Floridi, verificirale su sposobnost jačanja imuniteta koju posjeduje sjeme crnog kumina. Jedna grupa volontera je dobivala gram crnog kumina dva puta dnevno, a druga grupa placebo. Poslije četiri tjedna, sakupljeni rezultati su pokazali napredak od 72% u broju T-stanica i funkcionalne aktivnosti stanica kod većine sudionika.
Kada se govori o opširnom terminu kao što je ‘imunitet’, svakako treba uključiti i auto-imune bolesti.
Broj osoba pogođenih bolestima auto-imunog sistema se povećava iz dana u dan. Ta stanja uključuju vise od 80 ozbiljnih bolesti. Neki od ovih tipova poremećaja su vrlo rijetki, a neki su postali sasvim uobičajeni, kao sto su reumatski artritis, lupus, stanična bolest i Kronova bolest.
Crno sjeme je sada realna opcija za tretiranje ili izlječenje osoba pogođenih auto-imunim bolestima koje su postale jedan od vodećih uzroka smrti i invaliditeta danas.

 

Potencijalne zdravstvene prednosti ulja crnog kumina

U tradicionalnoj medicini ulje crnog kumina koristi se kod balansiranja raznih zdravstvenih stanja. Kao rezultat toga, ponekad se naziva “panacea” – ili univerzalni iscjelitelj.

Kalinji je bogat antioksidansima

Ulje crnog kumina bogato je antioksidansima — biljnim spojevima koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih nestabilnim molekulama zvanim slobodni radikali.
Antioksidansi su važni za zdravlje jer su istraživanja pokazala da mogu smanjiti upalu i zaštititi od stanja poput bolesti srca, Alzheimerove bolesti i raka.
Konkretno, ulje crnog kumina bogato je timokinonom, koji ima snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje. Kao rezultat toga, studije sugeriraju da ovaj spoj može zaštititi zdravlje mozga i pomoći u procesima liječenja kod nekoliko vrsta raka.

Može pomoći u liječenju astme

Astma je kronično stanje u kojem sluznica dišnih puteva otiče i mišići oko njih se stežu, što vam otežava disanje.
Istraživanja su pokazala da ulje crnog kumina, a posebno timokinon u ulju, može pomoći u liječenju astme smanjenjem upale i opuštanjem mišića u dišnim putovima.
Jedna studija na 80 odraslih osoba s astmom pokazala je da uzimanje 500 mg kapsula ulja crnog kumina dvaput dnevno tijekom 4 tjedna značajno poboljšava kontrolu astme.

Kalinji može pomoći u naporima za mršavljenje

Iako točan mehanizam nije u potpunosti shvaćen, istraživanja pokazuju da ulje crnog kumina može pomoći u smanjenju indeksa tjelesne mase (BMI) kod osoba s pretilošću, metaboličkim sindromom ili dijabetesom tipa 2.
U jednoj 8-tjednoj studiji, 90 žena u dobi od 25 do 50 godina s pretilosti dobilo je niskokaloričnu dijetu i placebo ili 1 gram ulja crnog kumina po obroku za ukupno 3 grama dnevno.
Na kraju studije, oni koji su uzimali ulje crnog kumina izgubili su znatno više na težini i opsegu struka od placebo skupine. Grupa s uljem također je doživjela značajna poboljšanja u razinama triglicerida i LDL (lošeg) kolesterola.
Unatoč ovim obećavajućim rezultatima, potrebno je više istraživanja o dugoročnoj sigurnosti i učinkovitosti uzimanja ulja crnog kumina za mršavljenje.

Kalinji može sniziti razinu šećera u krvi

Za osobe s dijabetesom pokazalo se da konstantno visoke razine šećera u krvi povećavaju rizik od budućih komplikacija, uključujući bolest bubrega, očne bolesti i moždani udar.
Nekoliko studija na osobama s dijabetesom tipa 2 pokazuje da doza od 2 grama zdrobljenih cijelih crnih sjemenki dnevno može značajno smanjiti razinu šećera u krvi natašte i razinu hemoglobina A1c (HbA1c), mjeru prosječne razine šećera u krvi tijekom 2-3 mjeseca.
Dok većina studija koristi prah crnog kumina u kapsulama, pokazalo se i da ulje crnog kumina pomaže u snižavanju razine šećera u krvi.
Jedna studija na 99 odraslih osoba s dijabetesom tipa 2 pokazala je da i 1/3 čajne žličice (1,5 mL) i 3/5 čajne žličice (3 mL) dnevno ulja crnog kumina tijekom 20 dana značajno smanjuju razinu HbA1c u usporedbi s placebom.

 

Kalinji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola

Ulje crnog kumina također je proučavano zbog njegove potencijalne učinkovitosti u smanjenju krvnog tlaka i razine kolesterola .
Visoki krvni tlak i visoka razina ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola važni su čimbenici rizika za bolesti srca.
Dvije studije, jedna na 90 žena s pretilošću, a druga na 72 odrasle osobe s dijabetesom tipa 2, otkrile su da uzimanje 2-3 grama kapsula ulja crnog kumina dnevno tijekom 8-12 tjedana značajno smanjuje razinu LDL (lošeg) i ukupnog kolesterola.
Druga studija na 90 ljudi s visokim razinama kolesterola primijetila je da konzumacija 2 žličice (10 grama) ulja crnog kumina nakon doručka tijekom 6 tjedana značajno smanjuje razinu LDL (lošeg) kolesterola.

Kalinji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Jedna studija na 70 zdravih odraslih osoba primijetila je da 1/2 čajne žličice (2,5 mL) ulja crnog kumina dvaput dnevno tijekom 8 tjedana značajno smanjuje razinu krvnog tlaka u usporedbi s placebom.
Iako obećavajuće, cjelokupno istraživanje ulja crnog kumina u smanjenju krvnog tlaka i razine kolesterola je ograničeno. Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila optimalna doza.

Kalinji može zaštititi zdravlje mozga

Neuroinflamacija je upala moždanog tkiva. Smatra se da igra važnu ulogu u razvoju bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove.
Rana istraživanja u epruvetama i životinjama sugeriraju da timokinon u ulju crnog kumina može smanjiti neuroinflamaciju. Stoga može pomoći u zaštiti od moždanih poremećaja poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.
Međutim, trenutno postoji vrlo malo istraživanja o učinkovitosti ulja crnog kumina kod ljudi, posebno u vezi s mozgom.
Jedna studija na 40 zdravih starijih odraslih osoba pronašla je značajna poboljšanja u mjerama pamćenja, pažnje i kognicije nakon uzimanja 500 mg kapsula N. sativa dva puta dnevno tijekom 9 tjedana.
Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdilo zaštitno djelovanje ulja crnog kumina na zdravlje mozga .

Kalinji djeluje povoljno za kožu i kosu

Osim u medicinske svrhe, ulje crnog kumina se obično koristi lokalno za pomoć kod raznih stanja kože i za hidrataciju kose .
Istraživanja sugeriraju da zbog svojih antimikrobnih i protuupalnih učinaka ulje crnog kumina može pomoći u liječenju nekoliko kožnih stanja:

 • akne
 • ekcem
 • općenito suha koža
 • psorijaza

Unatoč tvrdnjama da ulje također može pomoći hidratizirati kosu i smanjiti perut, nijedna klinička studija ne podržava ove tvrdnje.

Ostale potencijalne koristi kalinjija

Ulje crnog kumina može imati i druge prednosti za zdravlje, uključujući:
Antikancerogeno djelovanje. Studije u epruvetama pokazale su da timokinon u ulju crnog kumina pomaže u kontroli rasta i širenja nekoliko vrsta stanica raka.
Smanjite simptome reumatskog artritisa. Zbog svojih protuupalnih učinaka, ograničena istraživanja sugeriraju da ulje crnog kumina može pomoći u smanjenju upale zglobova kod osoba s reumatskim artritisom.
Muška neplodnost. Ograničena istraživanja sugeriraju da ulje crnog kumina može poboljšati kvalitetu sjemena kod muškaraca s dijagnozom neplodnosti.
Antifungalni. Također se pokazalo da ulje crnog kumina ima anti fungalna djelovanja. Konkretno, može zaštititi od Candide albicans , gljivice koja može dovesti do kandidijaze.

Kao dodatak, ulje crnog kumina može se unositi u obliku tableta ili tekućine. Ulje se također može koristiti lokalno na koži i kosi.
Ima jak okus koji je pomalo gorak i ljut. Često se uspoređuje s kuminom ili origanom. Kao rezultat toga, ako konzumirate ulje crnog kumina kao tekućinu, možda ćete ga htjeti pomiješati s drugim sastojkom jakog okusa, kao što je med ili limunov sok.
Za lokalnu upotrebu, ulje crnog kumina može se umasirati na kožu.

6 | Bio Rama Kalinji ulje crnog kumina

4 | Bio Rama Kalinji ulje crnog kumina

Kalinji – ulje crnog kumina

Već tri tisućljeća crni kumin sazrijeva u vodom oskudnom okolišu i daje ulje izvanrednog kemijskog sastava. Kaže se da za svaku bolest u prirodi postoji lijek, ali ipak najveći saveznik u održavanju zdravlja i ozdravljenju su naša vlastita tijela. Ulje crnog kumina pomaže našim tijelima da ispravno funkcioniraju, usprkos svemu što moderan i ubrzan život čini toj finoj ravnoteži organizma toliko potrebnoj za zdravlje. A uravnoteženi organizam može izliječiti sve.
Pokušajmo ga objasniti ukratko iako je to nemoguće. U glavnim crtama, ovo magično ulje crnog kumina: jača imunitet, tjera parazite, ima antibakterijsko i Anti gljivično djelovanje, čuva zdravlje srca i krvnih žila, sprječava urinarne infekcije, štiti od nekoliko vrsta raka, pomaže kod alergija i astme, regulira i normalizira visoki tlak, a kasnije ga održava normalnim, regulira razinu šećera, smanjuje razinu štetnog kolesterola, pomaže kod problematične kože, psorijaze, otapa žučne kamence…
Gledajući taj pozamašan popis bolesti na koje možemo djelovati uljem crnog kumina, ne možemo se ne zapitati – zar zaista jedna biljka može uspješno djelovati na sve to? Kako je moguće da djeluje jednako na crijevne gljivice, bolove u zglobovima i karcinom?

Odgovor leži u fenomenalnom sastavu sjemenki u smislu mnogih kemijskih tvari koje sadrži. Isto tako treba imati na umu da djelovanje crnog kumina je prvenstveno u vraćanju ravnoteže u svim sustavima.
I zato, redovno korištenje ulja crnog kumina ne samo u akutnim i kroničnim stanjima, već kao svakodnevnu preventivu je najviše što možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.
Često se preporuča miješanje ulja crnog kumina i meda. Med pojačava ljekovito djelovanje crnog kumina i bolju apsorpciju pa i u takvoj kombinaciji možete popiti ulje.

5 | Bio Rama Kalinji ulje crnog kumina

Nigella sativa (N. sativa) je mala cvjetnica koja raste u jugozapadnoj Aziji, na Bliskom istoku, u južnoj Europi i sjevernoj Africi.
Ovaj grm također daje plodove sa sitnim crnim sjemenkama. Sjemenke N. sativa, koje se obično nazivaju jednostavno crnim sjemenom, imaju mnoga druga imena, uključujući crni kumin, crni kim (što je naravno krivi naziv, jer kim i kumin nisu identične  biljke a mnogi ga zovu kim ne znajući razliku), nigella, cvijet komorača i rimski korijander.
Ulje crnog kumina ekstrahira se iz sjemenki N. sativa i koristi se u tradicionalnoj medicini više od 2000 godina zbog svojih brojnih terapeutskih prednosti.

Povijest crnog kumina

Crni kumin je jedna od najpoznatijih biljaka u povijesti medicine. Njegova povijest seže do kulture Egipta, faraona koji su koristili crne sjemenke kao snažnu pomast.
Boca ulja crnog kumina pronađena je u grobnici egipatskog faraona Tutankamona. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja.
Poznati grčki liječnik Dioskorid koristio je crni kumin za glavobolju i zubobolju. Kršćani su ga upotrebljavali za čišćenje od parazita i crijevnih glista te protiv nadutosti trbuha.
Kalinji se spominje u Bibliji i Hadithu. Islamski prorok Muhamed o njemu govori sljedeće: “Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti.”
U Indiji, crni kumin je poznat kao Kalinji i njegova upotreba kao začina i u preventivnoj medicini datira 5000 godina unatrag.
U Bibliji, sjemenke Nigella Sative spomenute su kao “cumin” (Kuemmel) i korištene su pri izradi kruha dobrog za ljudski organizam.
Također je dobar i za djecu.

Dugogodišnja tradicija crnog kumina

Ova važna biljka uživa povjerenje ljudi još od egipatskog doba. Dobro poznato Kalinji ulje ispitivano je na Univerzitetima diljem svijeta, uključujući Aleksandrijski Univerzitet koji izvještava da ono posjeduje važna dobra svojstva.
Upotreba ulja u drevnom Egiptu i riječi velikog proroka Istoka jamče njegovu veliku vrijednost. U starom Egiptu sačuvana ulja od prije 5000 godina dokumentiraju njihove spomenike, hramove i njihovo pismo.
Danas populacije zemalja koje graniče s Mediteranom još uvijek koriste i čuvaju ulje.

Crni kumin (hrvatski) i Kalinji (sanskrit) neka su od imena Nigelle Sative, biljke koja pripada porodici cvijeća ljutića.
Od puno oblika Nigelle samo Nigella Sativa i to samo ona koja raste u vrućim zemljama poput Indije, Sirije i Egipta, pokazuje taj osobito dobar karakter.
Da bi se razlikovao ovaj snažan oblik Nigella Sative od ostalih oblika Nigelle mi ga zovemo Kalinji, najstarije zabilježeno ime, koje je korišteno u 5000 godina staroj ayurvedskoj tradiciji drevne Indije.
Kalinji ulje koje je dobiveno iz zrelih sjemenki crnog kumina, glavni je proizvod ove biljke.

1 | Bio Rama Kalinji ulje crnog kumina

Ulje crnog kumina (organsko)

Ulje crnog kumina dobiva se hladnim prešanjem sjemenki.
Kako najbolji crni kumin raste u Egiptu, gdje su uvjeti idealni za rast ove biljke, Kalinji se proizvodi i uvozi iz Egipta, kako bi njegova svojstva bila kvalitetna i očuvana.
Crni kumin poboljšava imunitet, pomaže kod astme i alergije, čini kožu glatkom, a kosu snažnom i sjajnom.
Nevjerojatne činjenice o crnom kuminu:
• kontinuirano korištenje ulja osnažuje imuni sistem
• osigurava bolju cirkulaciju, obnavlja koštanu srž, štiti stanice
• štiti organizam od virusa i bakterija, sprječava infekcije mokraćnih puteva
• regulira probavu i rad crijeva
• povoljno djeluje na jetru i bubrege
• pomaže kod menstruacije
• potiče stvaranje mlijeka kod dojilja
• donosi olakšanje kod nesanice
• oslobađa od bolova u mišićima i zglobovima
• otklanja umor, depresiju i pospanost
• odgađa nastanak menopauze

Doziranje i korištenje

Preporučena dnevna količina je 30 kapi tri puta dnevno.
Ulje se može koristiti i lokalno – za njegu problematične kože i vlasišta, kod artritisa i reume te kod migrena.
U mnogim receptima, preporučuje se promiješati ulje crnog kumina s medom i tako ga popiti. Med pojačava ljekovito djelovanje crnog kumina i njegovu apsorpciju u organizmu.
Kod bolesti uha, ulje crnog kumina razrijeđeno s maslinovim uljem kapa se direktno u uho, a kod bolesti oka – nanosi se na oko.
Doziranje: 3x dnevno nakapati na žličicu po 30 kapi i popiti nakon jela. Djeca do 12 godina koliko imaju godina toliko kapi uzimaju.
Napomene: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.
Upozorenje: Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanje posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.

Crni kumin i crni kim – razlika

Različita od Nigella Sative druga je biljka poznata kao “Crni kim”. Crni kim jer je blizak član porodice kima za razliku od Nigelle koja pripada porodici ljutića.
Kim (Carum carvi), član Umbelliferae (Carrot family), jednogodišnja je ili dvogodišnja začinska biljka.
Sjemenke kumina korištene su kao dodatak brašnu za kruh ili sir. Ulje je korišteno kao dodatak povrću, pranju zubi i likerima.
Nigella pripada porodici cvijeća ljutića. Postoji 20 različitih vrsta s plavkastim ili žutim cvjetovima koje rastu na Mediteranu. Rođak Nigella Sative imenom Nigella Damascens raste ponekad kao cvjetno grmlje u našim vrtovima.
Pravi crni kumin (Nigella Sativa) je pak kultiviran u zemljama vruće klime kao što su Indija, Sirija i Egipat.
Karlo Veliki preporučio ga je u svom “Capitulare de villis” kao poljoprivrednu kulturu, a Ludwig der Fromme uzgajao ga je u svom vrtu.
U 16. stoljeću Nigella Sativa bila je uobičajena i u privatnim vrtovima. Danas se ova biljka na takvim mjestima rijetko viđa.
Francuski kuhari stavljaju sjemenke ove biljke u mješavinu začina quatre epices (četiri začina) ili toute epice, koju koriste kao zamjenu za papar.

Kalinji organic – naj kvalitetnije ulje crnog kumina

Ulje crnog kumina glasi kao panaceja tj kao izrazito velika pomoć za veliki broj ozbiljnih bolesti. No, treba uzeti u obzir da te male sjemenke imaju idealan kemijski sastav koji čini crni kumin daleko superiornijim od većine ostalih biljaka. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, tiamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta-karoten i mnogo drugih vrijednih sastojaka.
Ulje crnog kumina dobiva se hladnim prešanjem.
Crni kumin će štititi vas i vašu obitelj od mnogih bolesti. Poboljšat će imunitet, pomoći će kod astme i alergije, učinit će vašu kožu glatkom, a kosu snažnom i sjajnom.
Zbog svog bogatog kemijskog sastava – sadrži preko 100 aktivnih sastojaka – crni kumin (također poznat kao crni kumin ili kalinji) ima velike dobrobiti za naše tijelo.
Blagotvorno djeluje na dišni, probavni i mokraćni sustav, imuni sistem i cirkulaciju.
Daje odlične rezultate kod astme i alergije, jer ima svojstva antihistamina (smanjuje i eliminira posljedice djelovanja histamina, koji se stvara kod alergijskih reakcija).
Pomaže kod bronhitisa, kroničnog kašlja i emfizema, bolesti želuca i kože (akne, dermatitis, psorijaza), sprječava napadaje astme.
Crni kumin je prirodni Bogom dan proizvod koji nema štetnih posljedica.
Ulje se ne smije podvrgnuti temperaturi višoj od 60–80°C jer tada gubi svoja ljekovita svojstva. Najbolji crni kumin raste u Egiptu, gdje su uvjeti idealni za rast ove biljke.

 

Kalinji se  preporučuje:

 • za jačanje imuniteta
 • kod kroničnog kašlja
 • kod alergija i astme
 • kod kožnih bolesti
 • kod bolesti želuca

Dobrobiti ulja crnog kumina

Ulje crnog kumina djeluje povoljno na autoimune bolesti poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa i psorijaze, astme, alergija, a također djeluje i na kronični umor, povišeni kolesterol, šećernu bolest, hemoroide, proširene vene, visoki krvni tlak, bakterijske, gljivične i parazitske infekcije, glavobolje, ekceme, kožne gljivice, lišajeve, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upalu pluća, upalu sinusa, smanjeni imunitet, bolove u zglobovima i mišićima, bolove u želucu i crijevima, crijevne gljivice, nadutost, proljev, kolike, jetrene bolesti i oštećenja, bubrežne kamence, nesanicu, depresiju, slabu cirkulaciju, PMS, AIDS, karcinom… i popis se samo nastavlja. Ne treba zanemariti i djelovanje ulja crnog kumina na kožu: dermalnim nanošenjem čini nokte sjajnijim i jačima, sprječava ispadanje kose i djeluje protiv peruti, hrani suhu kožu, umanjuje bore, regenerira oštećene stanice kože.
Nigella sativa (poznata kao kumin, crni kumin, čurekot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae, poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa ljekovitom biljkom kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj trgovini).
U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja.
Islamski prorok Muhamed o njemu govori slijedeće:”Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti.”
Poznati grčki liječnik Dioskorid koristio je crni kumin za glavobolju i zubobolju.
Kršćani su ga upotrebljavali za čišćenje od parazita i crijevnih glista te protiv nadutosti trbuha.
Znanstvena ispitivanja svojstva crnog kumina počela su prije 60-ak godina.
Na različitim univerzitetima svijeta bilo je napravljeno oko 200 istraživanja, koja su potvrdila nevjerojatna ljekovita svojstva ove biljke.

Kalinji blagotvorno djeluje na dišni, probavni i mokraćni sustav, imuni sistem i cirkulaciju.

Liječi bronhitis, kronični kašalj i emfizem, bolesti želuca i kože (akne, dermatitis, psorijazu), sprječava napadaje astme.
Kalinji osnažuje i stabilizira imuni sistem i pomaže kod prehlada i infekcija. Blagotvoran je za održavanje zdrave mikroflore želuca i crijeva, stimulira rad bubrega i jetre.
Zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju anti-tumorna svojstva, crni kumin je odličan način prevencije svih vrsta raka.
Kalinji štiti zdrave stanice i potiče stvaranje u tijelu prirodnog interferona.
Istraživanja jordanskih i američkih znanstvenika su potvrdila, da je crni kumin anti-leukemik. Ulje crnog kumina sadrži do 25% thymoquinona, koji je učinkovit kod problema reume i drugih upalnih bolesti.

Kalinji – Ulje crnog kumina podiže imunitet

Imunost je prirodna sposobnost organizma da prepozna strane tvari koje ga ugrožavaju i da se od njih zaštiti. U strane tvari koje štetno utječu na naš organizam u prvom redu ubrajamo različite bakterije, viruse i parazite. Imunološki sustav ima ulogu da prepoznaje, neutralizira, uništava i odstranjuje te tvari u procesima koji se nazivaju imunološke reakcije.
Imunitet možemo zamisliti kao interaktivni sustav između nas i okoliša. Jednostavnije rečeno, ako naš imunološki sustav besprijekorno funkcionira nećemo oboljeti usprkos napadu različitih uzročnika, a isto tako nećemo imati alergijske reakcije, iako smo izloženi alergenima. Stoga možemo reći da zdrav imunološki sustav čini osnovni preduvjet za zdravlje čovjeka, kao i dug i kvalitetan život. Ako je oslabljena aktivnost imunološkog sustava podložniji smo različitim infekcijama, dok njegova hiperaktivnost znači predispoziciju za alergije i tzv. autoimune bolesti (organizam reagira na vlastito tkivo).
Dosadašnja ispitivanja ulja crnog kumina su pokazala da se njegovo djelovanje ne ograničava na pojedine organe, već da ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava. Ulje crnog kumina je imunomodulator, ono regulira funkcije imunološkog sustava – jedan od načina je da stimulira rast limfocita T i B.
Oslabljeni imunitet možemo prepoznati po slijedećim simptomima: česte infekcije i upale, slabost, iscrpljenost i umor, gubitak težine, česte glavobolje. Kod navedenih simptoma, ulje crnog kumina uzimajte 3 puta na dan nakon jela, po 30-40 kapi. Ulje možete uzeti samo, na žličici (okus mu je pikantan i gorak), ili ga umiješajte u malo meda.
Za prevenciju, tj. kao priprema organizma za potencijalno iscrpljujuće razdoblje (na primjer prije sezone gripe), dovoljno je uzimati 20 kapi nakon jela, tri puta na dan. Ulje se treba uzimati najmanje tijekom tri mjeseca kako bi se dostiglo potpuno djelovanje na organizam.

Popis svojstava kalinjija

Stimulant, aromatik, karminativ, digestiv, diuretik, purgativ, resolvent, sudorific, tonik, anti histamin, antioxidant, antimikrobiotik, antiparazitik.

Sastav ulja crnog kumina

Nigella sativa sadrži više od 100 nutrijenata, mnogi od njih još nisu poznati znanosti. Istraživanja crnog kumina se nastavljaju, a bogati sastav biljke sve više iznenađuje znanstvenike.
Glavni sastojci koji imaju velike dobrobiti na naše tijelo su crystalline nigellone i thymoquinone. Drugi važni sastojci su aminokiseline, probavni enzimi, masne kiseline i minerali.

Neki od njih su:

 • myristic acid
 • palmitic acid
 • palmitoleic acid
 • stearic acid
 • oleic acid
 • linoleic acid (omega-6)
 • linolenic acid (omega-3)
 • arahidonska kiselina
 • tiamin
 • riboflavin
 • piridoksin
 • niacin
 • folacin
 • kalcij
 • željezo
 • bakar
 • cink
 • fosfor

3 | Bio Rama Kalinji ulje crnog kumina

Djelovanje ulja crnog kumina na alergije

Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sustava obrane na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Općenito možemo reći da su antigeni tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa stoga protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. No, ako organizam prepozna, na primjer, bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju – tako nastaju alergije.

Ulje crnog kumina daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis s kapsulama ulja crnog kumina, u količini od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen je rezultat da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika.

Zbog svojeg kemijskog sastava, koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kumina pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), te na atopijski dermatitis (zbog omega 6 kiseline).

Tretman kod alergija najbolje je započeti nekoliko mjeseci prije perioda polinacije (koje počinje u ožujku ili travnju), kako bi se tijelo uspjelo pripremiti za sezonu visoke koncentracije peluda u zraku. Ulje crnog kumina uzimajte tri puta na dan nakon obroka, po 30-40 kapi. Uzmite u obzir da kod alergija tretman treba trajati sve do kraja jeseni. Tijekom zime možete napraviti pauzu, ali opet trebate početi s terapijom najkasnije u veljači. Do sada su zabilježeni slučajevi alergičara s izrazito teškim simptomima koji su se nakon nekoliko godina terapije skoro u potpunosti riješili svih simptoma alergije.

Crni kumin i karcinom

Velik dio istraživanja u svijetu posvećen je djelovanju ulja crnog kumina na tumorske stanice. Pokazalo se da crni kumin može izvrsno poslužiti u terapiji teških bolesti jer zahvaljujući njegovu djelovanju tijelo jača vlastitu sposobnost samoobrane.
Prvo značajnije ispitivanje djelovanja ulja crnog kumina na prevenciju od tumora izveli su znanstvenici u „Cancer Immuno-Biology Laboratory“ u Južnoj Karolini. Donesen je zaključak da će zdrav imunološki sustav prepoznati i uništiti kancerogene stanice prije nego što tumor može ugroziti pacijenta. Ulje crnog kumina djeluje kao imunomodulator, dakle potiče postizanje ravnoteže u svim sustavima, uključujući i imunološki sustav. Isto tako, ustanovljeno je da je crni kumin naročito koristan kod agresivnih oblika tumora koji se šire pomoću tumorske angiogeneze i imaju tendenciju prema metastaziranju.
Znanstvenici u “Kuminmel Cancer Center” u Filadelfiji su ustanovili da timokinon, jedan od sastojaka crnog kumina, zaustavlja rast tumorskih stanica kod karcinoma gušterače, te ih uništava pojačavajući proces apoptoze (programirane smrti stanica). U tom smislu, timokinon kao kemopreventivno i kemoprotektivno sredstvo može pomoći pacijentima koji su podvrgnuti kemoterapiji, kao i osobama koji su visokorizični za karcinom.
Ulje crnog kumina također znatno smanjuje štetni učinak zračenja kod radiološke terapije. Tijekom zračenja dolazi do stvaranja kisikovih slobodnih radikala koji oštećuju stanice, te posljedice mogu biti: oštećenje kože, edemi, ožiljci, fibroze itd. Studije su pokazale da će uzimanje ulja crnog kumina pomoći u prevenciji tih posljedica.
Savezna uprava za kontrolu lijekova i hrane SAD-a je 1996. godine odobrila upotrebu ulja crnoga kumina u tretmanima kancerogenih bolesti za sprječavanje neželjenih učinaka kemoterapije i jačanje imunološkog sustava organizma.
Uzima li se 3 puta na dan po čajna žličica ulja crnog kumina, olakšat će se i umanjiti neželjeni učinci kemoterapije, a tijelo potaknuti da jača vlastitu sposobnost samoobrane.
Također se preporuča i osobama koje su rizične za karcinom (postoji obiteljska povijest bolesti, te mogući nasljedni faktor) da preventivno konzumiraju crni kumin, i to 20 kapi iza jela, tri puta na dan.
Važno je znati da do potpunog djelovanja ulja crnog kumina dolazi tek nakon od 8 do 12 tjedana redovnog konzumiranja.

Antiparazitno i protugljivično djelovanje ulja crnog kumina

Kod parazita Schistosoma mansoni, koji uzrokuje opasnu i vrlo bolnu bolest bilharciju (ili shizostomiazu), bolest koja se često pojavljuje u Africi i Južnoj Americi i smatra se najopasnijom bolesti na tom području nakon malarije, biljno ulje crnog kumina snažno djeluje protiv svih stadija razvoja, a uz to ima i inhibitorni učinak kod ženki na polaganje jajašaca.
Biljno ulje crnog kumina testirano je na gljivicama koje uzrokuju dermatofitoze (Tinea pedis, T. corporis, T. capitis, T. cruris itd.), odnosno gljivične infekcije na koži, noktima, vlasištu, spolovilu. Pokazalo se vrlo djelotvornim i opravdava tradicionalnu uporabu kod gljivičnih oboljenja. Za potpuni učinak, preporuča se dermalna i oralna primjena. Kod dermale primjene, sugerira se i korištenje eteričnih ulja protugljivičnog djelovanja (čajevac, palmarosa, metvulja i sl.) u kombinaciji s uljem crnog kumina.
Dokazano je i djelovanje biljnog ulja crnog kumina protiv citomegalovirusa (CMV), virusa koji uzrokuje vodene kozice, infekcioznu mononukleozu i herpes simpleks.

Dermalna primjena ulja crnog kumina

Uz oralnu primjenu, nikako ne možemo zanemariti niti izrazitu ljekovitost ulja crnog kumina kod dermalne primjene. Kao i ostala ulja s visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina (poput noćurka ili boražine), ulje povoljno djeluje na kožne probleme poput ožiljaka, strija, ekcema, psorijaze, neurodermitisa, akni, rozacee, seboroičnog dermatitisa.
Crni kumin dobro njeguje suhu i ljuskavu kožu. Smatra se da sprječava nastajanje bora, a postojeće sitnije bore će umanjiti svakodnevnom upotrebom.
Za sve te namjene ne koristi se samostalno već se miješa s drugim uljima (crnog kumina se stavlja cca 5%).
Pakunzi za kosu s uljem crnog kumina će ojačati kosu i dati joj sjaj, a zbog svog djelovanja protiv gljivica i bakterija, smanjuje i perut. Ulje možete koristiti kao pakung ili nakon svakog pranja kose utrljati 1-2 kapi na vlasište i posušiti kosu.
Ako se sagleda ovaj popis indikacija korištenja ulja crnog kumina, i uzevši u obzir da se i dalje istražuje njegovo djelovanje na razne aspekte ljudskog zdravlja, odgovor se sam nameće- zaista, crni kumin liječi sve.

Studije o dobrobiti ulja crnog kumina

Studije sugeriraju da može imati brojne primjene, uključujući veliku pomoć kod astme i pomoć pri gubitku težine. Također se primjenjuje lokalno za dobrobit kože i kose.
Dvije studije, obavljene 1987.godine na I.I.M.E.R. u Panama City-u na Floridi, verificirale su sposobnost jačanja imuniteta koju posjeduje sjeme crnog kumina. Jedna grupa volontera je dobivala gram crnog kumina dva puta dnevno, a druga grupa placebo. Poslije četiri tjedna, sakupljeni rezultati su pokazali napredak od 72% u broju T-stanica i funkcionalne aktivnosti stanica kod većine sudionika.
Kada se govori o opširnom terminu kao što je ‘imunitet’, svakako treba uključiti i auto-imune bolesti.
Broj osoba pogođenih bolestima auto-imunog sistema se povećava iz dana u dan. Ta stanja uključuju vise od 80 ozbiljnih bolesti. Neki od ovih tipova poremećaja su vrlo rijetki, a neki su postali sasvim uobičajeni, kao sto su reumatski artritis, lupus, stanična bolest i Kronova bolest.
Crno sjeme je sada realna opcija za tretiranje ili izlječenje osoba pogođenih auto-imunim bolestima koje su postale jedan od vodećih uzroka smrti i invaliditeta danas.

 

Potencijalne zdravstvene prednosti ulja crnog kumina

U tradicionalnoj medicini ulje crnog kumina koristi se kod balansiranja raznih zdravstvenih stanja. Kao rezultat toga, ponekad se naziva “panacea” – ili univerzalni iscjelitelj.

Kalinji je bogat antioksidansima

Ulje crnog kumina bogato je antioksidansima — biljnim spojevima koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih nestabilnim molekulama zvanim slobodni radikali.
Antioksidansi su važni za zdravlje jer su istraživanja pokazala da mogu smanjiti upalu i zaštititi od stanja poput bolesti srca, Alzheimerove bolesti i raka.
Konkretno, ulje crnog kumina bogato je timokinonom, koji ima snažno antioksidativno i protuupalno djelovanje. Kao rezultat toga, studije sugeriraju da ovaj spoj može zaštititi zdravlje mozga i pomoći u procesima liječenja kod nekoliko vrsta raka.

Može pomoći u liječenju astme

Astma je kronično stanje u kojem sluznica dišnih puteva otiče i mišići oko njih se stežu, što vam otežava disanje.
Istraživanja su pokazala da ulje crnog kumina, a posebno timokinon u ulju, može pomoći u liječenju astme smanjenjem upale i opuštanjem mišića u dišnim putovima.
Jedna studija na 80 odraslih osoba s astmom pokazala je da uzimanje 500 mg kapsula ulja crnog kumina dvaput dnevno tijekom 4 tjedna značajno poboljšava kontrolu astme.

Kalinji može pomoći u naporima za mršavljenje

Iako točan mehanizam nije u potpunosti shvaćen, istraživanja pokazuju da ulje crnog kumina može pomoći u smanjenju indeksa tjelesne mase (BMI) kod osoba s pretilošću, metaboličkim sindromom ili dijabetesom tipa 2.
U jednoj 8-tjednoj studiji, 90 žena u dobi od 25 do 50 godina s pretilosti dobilo je niskokaloričnu dijetu i placebo ili 1 gram ulja crnog kumina po obroku za ukupno 3 grama dnevno.
Na kraju studije, oni koji su uzimali ulje crnog kumina izgubili su znatno više na težini i opsegu struka od placebo skupine. Grupa s uljem također je doživjela značajna poboljšanja u razinama triglicerida i LDL (lošeg) kolesterola.
Unatoč ovim obećavajućim rezultatima, potrebno je više istraživanja o dugoročnoj sigurnosti i učinkovitosti uzimanja ulja crnog kumina za mršavljenje.

Kalinji može sniziti razinu šećera u krvi

Za osobe s dijabetesom pokazalo se da konstantno visoke razine šećera u krvi povećavaju rizik od budućih komplikacija, uključujući bolest bubrega, očne bolesti i moždani udar.
Nekoliko studija na osobama s dijabetesom tipa 2 pokazuje da doza od 2 grama zdrobljenih cijelih crnih sjemenki dnevno može značajno smanjiti razinu šećera u krvi natašte i razinu hemoglobina A1c (HbA1c), mjeru prosječne razine šećera u krvi tijekom 2-3 mjeseca.
Dok većina studija koristi prah crnog kumina u kapsulama, pokazalo se i da ulje crnog kumina pomaže u snižavanju razine šećera u krvi.
Jedna studija na 99 odraslih osoba s dijabetesom tipa 2 pokazala je da i 1/3 čajne žličice (1,5 mL) i 3/5 čajne žličice (3 mL) dnevno ulja crnog kumina tijekom 20 dana značajno smanjuju razinu HbA1c u usporedbi s placebom.

 

Kalinji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i razine kolesterola

Ulje crnog kumina također je proučavano zbog njegove potencijalne učinkovitosti u smanjenju krvnog tlaka i razine kolesterola .
Visoki krvni tlak i visoka razina ukupnog i LDL (lošeg) kolesterola važni su čimbenici rizika za bolesti srca.
Dvije studije, jedna na 90 žena s pretilošću, a druga na 72 odrasle osobe s dijabetesom tipa 2, otkrile su da uzimanje 2-3 grama kapsula ulja crnog kumina dnevno tijekom 8-12 tjedana značajno smanjuje razinu LDL (lošeg) i ukupnog kolesterola.
Druga studija na 90 ljudi s visokim razinama kolesterola primijetila je da konzumacija 2 žličice (10 grama) ulja crnog kumina nakon doručka tijekom 6 tjedana značajno smanjuje razinu LDL (lošeg) kolesterola.

Kalinji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka

Jedna studija na 70 zdravih odraslih osoba primijetila je da 1/2 čajne žličice (2,5 mL) ulja crnog kumina dvaput dnevno tijekom 8 tjedana značajno smanjuje razinu krvnog tlaka u usporedbi s placebom.
Iako obećavajuće, cjelokupno istraživanje ulja crnog kumina u smanjenju krvnog tlaka i razine kolesterola je ograničeno. Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdila optimalna doza.

Kalinji može zaštititi zdravlje mozga

Neuroinflamacija je upala moždanog tkiva. Smatra se da igra važnu ulogu u razvoju bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove.
Rana istraživanja u epruvetama i životinjama sugeriraju da timokinon u ulju crnog kumina može smanjiti neuroinflamaciju. Stoga može pomoći u zaštiti od moždanih poremećaja poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti.
Međutim, trenutno postoji vrlo malo istraživanja o učinkovitosti ulja crnog kumina kod ljudi, posebno u vezi s mozgom.
Jedna studija na 40 zdravih starijih odraslih osoba pronašla je značajna poboljšanja u mjerama pamćenja, pažnje i kognicije nakon uzimanja 500 mg kapsula N. sativa dva puta dnevno tijekom 9 tjedana.
Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdilo zaštitno djelovanje ulja crnog kumina na zdravlje mozga .

Kalinji djeluje povoljno za kožu i kosu

Osim u medicinske svrhe, ulje crnog kumina se obično koristi lokalno za pomoć kod raznih stanja kože i za hidrataciju kose .
Istraživanja sugeriraju da zbog svojih antimikrobnih i protuupalnih učinaka ulje crnog kumina može pomoći u liječenju nekoliko kožnih stanja:

 • akne
 • ekcem
 • općenito suha koža
 • psorijaza

Unatoč tvrdnjama da ulje također može pomoći hidratizirati kosu i smanjiti perut, nijedna klinička studija ne podržava ove tvrdnje.

Ostale potencijalne koristi kalinjija

Ulje crnog kumina može imati i druge prednosti za zdravlje, uključujući:
Antikancerogeno djelovanje. Studije u epruvetama pokazale su da timokinon u ulju crnog kumina pomaže u kontroli rasta i širenja nekoliko vrsta stanica raka.
Smanjite simptome reumatskog artritisa. Zbog svojih protuupalnih učinaka, ograničena istraživanja sugeriraju da ulje crnog kumina može pomoći u smanjenju upale zglobova kod osoba s reumatskim artritisom.
Muška neplodnost. Ograničena istraživanja sugeriraju da ulje crnog kumina može poboljšati kvalitetu sjemena kod muškaraca s dijagnozom neplodnosti.
Antifungalni. Također se pokazalo da ulje crnog kumina ima anti fungalna djelovanja. Konkretno, može zaštititi od Candide albicans , gljivice koja može dovesti do kandidijaze.

Kao dodatak, ulje crnog kumina može se unositi u obliku tableta ili tekućine. Ulje se također može koristiti lokalno na koži i kosi.
Ima jak okus koji je pomalo gorak i ljut. Često se uspoređuje s kuminom ili origanom. Kao rezultat toga, ako konzumirate ulje crnog kumina kao tekućinu, možda ćete ga htjeti pomiješati s drugim sastojkom jakog okusa, kao što je med ili limunov sok.
Za lokalnu upotrebu, ulje crnog kumina može se umasirati na kožu.

6 | Bio Rama Kalinji ulje crnog kumina