Bolesti počinju od loše probave! Saznajte kako si pomoći

Glavni foto 700x400 696x398 1 | Bio Rama Bolesti počinju od loše probave! Saznajte kako si pomoći

Nadutost, bol u trbuhu, podrigivanje nakon obroka, tvrda stolica, zatvor, dijareja, vjetrovi, žgaravica, težina u tijelu nakon pojedenog obroka, manjak apetita te iznimno jaki apetit su najčešći simptomi koji ukazuju da postoji poremećaj u probavnom traktu. U Ayurvedi je opće poznato da kada se radi o uzrocima bolesti koji nastaju na tjelesnoj razini – slabi probavni sistem dolazi na prvo mjesto!

U Ayurvedi je opće poznato da kada se radi o uzrocima bolesti koji nastaju na tjelesnoj razini – slabi probavni sistem dolazi na prvo mjesto.

Kao što znamo u ovoj drevnoj medicini uvijek se tretiraju uzroci, a ne simptomi koji nam stvaraju nelagodu i ograničavaju nas da živimo život onako kako bi smo mogli da njih nema.

Zato je dijagnostika uzroka prvi korak pri rješavanju zdravstvenih tegoba s kojima smo suočeni.

Simptomi loše probave

Probavna vatra

Možda ste već čuli za termin „probavna vatra“. U Ayurvedi tej termin predstavlja pretvorbeni proces koji se događa u našem želucu, a na sansktru se piše Agni.

agni | Bio Rama Bolesti počinju od loše probave! Saznajte kako si pomoći

Laički rečeno, to je zapravo sposobnost našeg želuca da hranu „rastavi“ odnosno pretvori u manje jedinice koje će kasnije postati gradivni elementi tkiva u našem tijelu.

Uz to jedan dio hrane pod djelovanje pretvorbenog procesa će se pretvoriti i u otpadne tvari koje ćemo kasnije izbaciti iz tijela u obliku stolice, urina, znoja i sl.

Agni, odnosno probavna vatra je ključni element koji osigurava da hrana koju smo pojeli stvarno završi tamo gdje nam je bila namjera da završi prije nego što smo uopće odlučili pojesti obrok.

Želimo li bolje razumjeti što to točno predstavlja probavna vatra, možemo se poslužiti terminologijom alopatske medicine pa tako možemo reći da su Agni – probavni enzimi, hidroklorična kiselina itd. + toplina koja se nalazi u želucu.

Kada govorimo o probavnoj vatri tada postoji četiri načina na koji ona može raditi:

  1. Sama Agni – uravnoteženi probavni pretvorbeni proces koji je idealan za pretvorbu hrane u želucu
  2. Tikshna Agni – prejaki probavni proces koji „spaljuje“ hranu i pretvara ju u toksine
  3. Manda Agni – preslabi probavni proces koji nije dovoljno jak da „rastavi“ hranu pa hrana od dugog stajanja u želucu istrune i pretvori se u toksine
  4. Vishama Agni – poremećeni probavni proces koji je ponekad prejak, a ponekad preslab

Može li se popraviti probavna vatra?

Dobra vijest je da se probavna vatra može popraviti, no kako bi uravnotežili rad probavne vatre najčešće nije dovoljno samo promijeniti prehranu.

Pod pretpostavkom da znamo kakva nam točno prehrana odgovara, uz to je najčešće potrebno mijenjati i prehrambene navike, ako nam nisu odgovarajuće, poput:

  • Vremena obroka
  • Broj obroka u danu
  • Vremensku razliku između obroka
  • Način na koji jedemo
  • Pijenje tekućine vezano uz obroke
  • Način na koji pripremamo hranu i sl.

Što ako to sve nije dovoljno i tegobe ne posustaju?

Nažalost, realnost je da velika većina ljudi ima jače poremećeni probavni proces tako da bez obzira kupuju li kvalitetne namirnice, znaju li kakva prehrana im odgovara i znaju li kako ispravno jesti, najčeće to nije dovoljno kako bi se probava uravnotežila.

Ayurveda tada preporuča reguliranje procesa probave sa biljnim suplementima koji pomažu da se proces u potpunosti iz regulira, odnosno uravnoteži.

Kada se postigne ta funkcionalna promjena u probavi, tada će svi oni simptomi (tegobe) koje smo na početku teksta naveli – u potpunosti nestati.

Kako je za reguliranje pretvorbenog probavnog procesa potrebno precizno znanje tako se preporuča ne upuštati se u taj pothvat bez prethodnog savjetovanja s ayurvedskim liječnikom ili savjetnikom.

Ne tretiramo li uzroke poremećaja probave na vrijeme, tada se izlažemo mogućnosti da obolimo prvo od bolesti probavnog sustava, a kasnije i bolesti nekih drugi sustava u tijelu.

Trenutno se čita:

Ayurveda Prirodno liječenje Zdravlje

Kako se na prirodan način zaštiti od komaraca (Recepti)

Ayurveda Prirodno liječenje

Guggulu – sve što niste znali

Ayurveda Imunitet Prirodno liječenje Zdravlje

Prednosti Chyavanprasha – sve što trebate znati

Vastu - harmonizacija životnog prostora Ayurveda Ljepota Prirodno liječenje Zdravlje

Ayurveda – Vata doša i kako ju vratiti u ravnotežu…

Ayurveda Prirodno liječenje

14 svakodnevnih upotreba ulja čajevca
Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"