Što je Brahmi? – 7 nevjerojatnih prednosti

gotu kola 2a | Bio Rama Što je Brahmi? - 7 nevjerojatnih prednosti

Brahmi je drevna ayurvedska biljka koja može donijeti velike koristi za mentalno zdravlje. Davno prije nego što su stvoreni lijekovi za mentalno zdravlje, brahmi se u Ayurvedi koristio za potporu pravilnoj funkciji živčanog sustava, pomogao je u smanjenju tjeskobe, depresije i stresa, poboljšao pamćenje, pa čak i povećao sposobnost primanja inspiracije.

Nazvana Bacopa monnieri na latinskom, ova je biljka posebno korisna za sve koji žele poboljšati svoju kreativnost i podržati svoje mentalno zdravlje na potpuno prirodne načine. Brahmi također pripada klasifikaciji ayurvedskih biljaka poznatih kao rasayana, ili tvari koje potiču dugovječnost koje podupiru starenje, imunitet protiv bolesti, poboljšavaju mentalnu snagu i jačaju tjelesna tkiva. Smatra se da je toliko moćna da je poznata kao božica kreativnosti, mudrosti i znanja te kao “veliki lijek”.

O biljci Brahmi

Brahmi (izvedeno od imena Gospodina Brahme i božice Saraswati) je višegodišnja biljka najpoznatija po svojstvu poboljšanja pamćenja. Brahmi čaj koji se proizvodi kuhanjem listova brahmi pomaže u suzbijanju prehlade, začepljenja u prsima i bronhitisa tako što uklanja sluz iz zračnih prolaza što olakšava disanje. Također smanjuje bol i upalu u grlu i dišnim putevima zbog svog protuupalnog svojstva. Uzimanje brahmija pomaže poboljšanju moždanih funkcija sprječavajući oštećenje moždanih stanica uzrokovano slobodnim radikalima zbog njegovog antioksidativnog svojstva. Koristi se kao pojačivač pamćenja i tonik za mozak za djecu zbog svog svojstva poboljšanja kognicije. Nanošenje Brahmi ulja na vlasište pomaže u sprječavanju gubitka kose jer njeguje i daje snagu kosi. Također dezinficira kožu i ubrzava proces zacjeljivanja kada se primjenjuje izvana.

Uključujemo proizvode za koje smatramo da su korisni za naše čitatelje. Ako kupujete putem poveznica na ovoj stranici, možda ćemo zaraditi malu proviziju. Evo našeg procesa.

brahmi , također nazvana brahmi, vodeni izop, gratiola s listovima timijana i biljka milosti, glavna je biljka u tradicionalnoj ajurvedskoj medicini.

Raste u vlažnim, tropskim okruženjima, a njegova sposobnost da uspijeva pod vodom čini ga popularnim za upotrebu u akvariju.

brahmi stoljećima koriste ajurvedski liječnici u razne svrhe, uključujući poboljšanje pamćenja, smanjenje tjeskobe i liječenje epilepsije.

Zapravo, istraživanja pokazuju da može potaknuti funkciju mozga i ublažiti tjeskobu i stres, među ostalim dobrobitima.

Vjeruje se da je klasa moćnih spojeva zvanih bakozidi u brahmi odgovorna za ove prednosti.

Evo 7 prednosti brahmi .

bacopa monnieri 1296x728 feature | Bio Rama Što je Brahmi? - 7 nevjerojatnih prednosti

1. Sadrži snažne antioksidanse

Antioksidansi su tvari koje pomažu u zaštiti od oštećenja stanica uzrokovanih potencijalno štetnim molekulama zvanim slobodni radikali.

Istraživanja sugeriraju da je šteta uzrokovana slobodnim radikalima povezana s mnogim kroničnim stanjima, poput bolesti srca, dijabetesa i određenih karcinoma.

brahmi sadrži snažne spojeve koji mogu imati antioksidativne učinke (4).

Na primjer, pokazalo se da bakozidi, glavni aktivni spojevi u brahmi , neutraliziraju slobodne radikale i sprječavaju molekule masti u reakciji sa slobodnim radikalima .

Kada molekule masti reagiraju sa slobodnim radikalima, one prolaze proces koji se naziva lipidna peroksidacija. Peroksidacija lipida povezana je s nekoliko stanja, kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i drugi neurodegenerativni poremećaji.

Brahmi može pomoći u sprječavanju štete uzrokovane ovim procesom.

Na primjer, studija je pokazala da liječenje štakora s demencijom s brahmi smanjuje oštećenje slobodnih radikala i preokreće znakove oštećenja pamćenja.

Sažetak brahmi sadrži aktivne spojeve zvane bakozidi, za
koje se pokazalo da imaju antioksidativno djelovanje, osobito u mozgu.

2. Može smanjiti upalu

Upala je prirodna reakcija vašeg tijela koja pomaže u liječenju i borbi protiv bolesti.

Međutim, kronična upala niske razine povezana je s mnogim kroničnim stanjima, uključujući rak, dijabetes i bolesti srca i bubrega .

U studijama u epruvetama, činilo se da brahmi potiskuje oslobađanje proupalnih citokina, molekula koje stimuliraju upalni imunološki odgovor.

Također, u studijama u epruvetama i životinjama, inhibirao je enzime, kao što su ciklooksigenaze, kaspaze i lipoksigenaze – koje sve igraju ključnu ulogu u upali i boli.

Štoviše, u studijama na životinjama, brahmi imala je protuupalne učinke usporedive s onima diklofenaka i indometacina – dva nesteroidna protuupalna lijeka koji se obično koriste za liječenje upale.

Ipak, potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo smanjuje li brahmi upalu kod ljudi.

Sažetak Studije u epruvetama i na životinjama pokazuju da brahmi može
imati snažna protuupalna svojstva i potiskivati ​​proupalne enzime
i citokine.

ghj76865756 | Bio Rama Što je Brahmi? - 7 nevjerojatnih prednosti

3. Može potaknuti rad mozga

Istraživanja sugeriraju da brahmi može pomoći u poboljšanju funkcije mozga .

Na primjer, jedno istraživanje na miševima pokazalo je da suplementacija s brahmi poboljšava njihovo prostorno učenje i sposobnost zadržavanja informacija.

Ista studija je također otkrila da povećava dendritičnu duljinu i grananje. Dendriti su dijelovi živčanih stanica u mozgu koji su usko povezani s učenjem i pamćenjem.

Dodatno, 12-tjedna studija na 46 zdravih odraslih osoba primijetila je da uzimanje 300 mg brahmi dnevno značajno poboljšava brzinu obrade vizualnih informacija, brzinu učenja i pamćenja u usporedbi s placebom.

Drugo 12-tjedno istraživanje na 60 starijih osoba pokazalo je da uzimanje 300 mg ili 600 mg ekstrakta brahmi dnevno poboljšava pamćenje, pažnju i sposobnost obrade informacija u usporedbi s placebom.

Sažetak Studije na životinjama i ljudima pokazuju da brahmi može pomoći
u poboljšanju pamćenja, pažnje i sposobnosti obrade vizualnih informacija.

4. Može pomoći u smanjenju simptoma ADHD-a

Poremećaj hiperaktivnosti deficita pažnje (ADHD) je neurorazvojni poremećaj koji karakteriziraju simptomi poput hiperaktivnosti, impulzivnosti i nepažnje.

Zanimljivo je da je istraživanje pokazalo da brahmi može pomoći u smanjenju simptoma ADHD- a .

Jedna studija na 31 djeci u dobi od 6 do 12 godina pokazala je da uzimanje 225 mg ekstrakta brahmi dnevno tijekom 6 mjeseci značajno smanjuje simptome ADHD-a, kao što su nemir, slaba samokontrola, nepažnja i impulzivnost u 85% djece.

Druga studija na 120 djece s ADHD-om primijetila je da uzimanje biljne mješavine koja je sadržavala 125 mg brahmi poboljšava pažnju, kogniciju i kontrolu impulsa, u usporedbi s placebo grupom.

Iako su ovi nalazi obećavajući, potrebno je više opsežnih studija koje ispituju učinke brahmi na ADHD prije nego što se može preporučiti kao liječenje.

Sažetak brahmi može pomoći u smanjenju simptoma ADHD-a, kao što su
nemir i samokontrola, ali su potrebna veća istraživanja na ljudima.

ztuu567567 | Bio Rama Što je Brahmi? - 7 nevjerojatnih prednosti

5. Može pomoći spriječiti anksioznost i stres

brahmi može pomoći u prevenciji tjeskobe i stresa . Smatra se adaptogenom biljkom, što znači da povećava otpornost vašeg tijela na stres

Istraživanja sugeriraju da brahmi pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe podižući vaše raspoloženje i smanjujući razinu kortizola , hormona koji je usko povezan s razinom stresa.

Jedno istraživanje glodavaca pokazalo je da brahmi ima anti-anksiozne učinke usporedive s onima lorazepama (benzodiazepina), lijeka na recept koji se koristi za liječenje anksioznosti.

Međutim, ljudske studije o brahmi i anksioznosti pokazuju različite rezultate.

Na primjer, dvije 12-tjedne studije na ljudima otkrile su da uzimanje 300 mg brahmi dnevno značajno smanjuje rezultate anksioznosti i depresije kod odraslih u usporedbi s placebom.

Ipak, druga studija na ljudima pokazala je da liječenje s brahmi nema učinka na anksioznost.

Potrebna su veća istraživanja na ljudima kako bi se potvrdio njezin učinak na stres i tjeskobu.

Sažetak brahmi može pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe
podizanjem raspoloženja i smanjenjem razine kortizola. Međutim, studije na ljudima pokazuju različite
rezultate.

6. Može pomoći u snižavanju razine krvnog tlaka

Visoki krvni tlak ozbiljna je briga za zdravlje, jer opterećuje vaše srce i krvne žile. To može oslabiti vaše srce i povećati rizik od srčanih bolesti.

Istraživanja sugeriraju da brahmi može pomoći u održavanju krvnog tlaka u zdravom rasponu.

U jednoj studiji na životinjama, brahmi je smanjila razinu sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka. To je učinio oslobađanjem dušikovog oksida, koji pomaže u širenju krvnih žila, što rezultira poboljšanim protokom krvi i nižim krvnim tlakom.

Druga studija je pokazala da je brahmi značajno snizila razinu krvnog tlaka u štakora koji su imali povišene razine, ali nije imala učinka kod štakora koji su imali normalnu razinu krvnog tlaka.

Međutim, jedno 12-tjedno istraživanje na 54 zdrave starije odrasle osobe pokazalo je da uzimanje 300 mg brahmi dnevno nema utjecaja na razinu krvnog tlaka.

Na temelju trenutnih otkrića, brahmi može sniziti krvni tlak kod životinja s visokim krvnim tlakom. Ipak, potrebno je više istraživanja na ljudima kako bi se potvrdili ti učinci.

Sažetak brahmi može pomoći u smanjenju krvnog tlaka kod životinja
s visokim krvnim tlakom. Međutim, ljudska istraživanja u ovom području nedostaju.

ghjhg565687 | Bio Rama Što je Brahmi? - 7 nevjerojatnih prednosti

7. Može pomoći u borbi protiv raka

Studije u epruvetama i na životinjama otkrile su da brahmi može imati svojstva protiv raka.

Bakozidi, aktivna klasa spojeva u brahmi , pokazalo se da ubijaju agresivne stanice tumora mozga i inhibiraju rast stanica raka dojke i debelog crijeva u studijama u epruvetama.

Dodatno, brahmi inducirala je smrt stanica raka kože i dojke u studijama na životinjama i u epruvetama.

Istraživanja sugeriraju da visoke razine antioksidansa i spojeva poput bakozida u brahmi mogu biti odgovorne za njegova svojstva u borbi protiv raka.

Imajte na umu da su ovi rezultati iz ispitivanja u epruvetama i životinjama. Dok ne bude više ljudskih studija o brahmi i raku, ne može se preporučiti kao liječenje.

Sažetak pokazalo se da brahmi
blokira rast i širenje stanica raka u studijama u epruvetama i na životinjama, no potrebna su istraživanja na ljudima kako
bi se potvrdili ti učinci.

Kako uzimati brahmibrahmi

brahmi se može kupitionline i iz trgovina zdrave hrane.

Dostupan je u nekoliko oblika, uključujući kapsule i prah.

Tipične doze ekstrakta brahmi u studijama na ljudima kreću se od 300-450 mg dnevno.

Međutim, preporuke za doziranje mogu se uvelike razlikovati ovisno o proizvodu koji kupujete. Ako imate pitanja u vezi s dozom, razgovarajte s kvalificiranim zdravstvenim djelatnikom kako biste osigurali svoju sigurnost.

Oblik u prahu može se dodati u vruću vodu kako bi se napravio umirujući čaj. Također se može pomiješati s gheejem – oblikom pročišćenog maslaca – i dodati toploj vodi kako bi se napravio biljni napitak.

Iako se brahmi smatra sigurnom za većinu ljudi, razgovarajte sa svojim liječnikom prije uzimanja kako biste osigurali svoju sigurnost i pravilnu upotrebu.

Sažetak brahmi je dostupna u nekoliko oblika, ali se
najčešće uzima u obliku kapsula ili praha. Tipične doze kreću se od 300-450 mg dnevno.

Zaključak

Brahmi je drevni ajurvedski biljni lijek za mnoge bolesti.

Istraživanja na ljudima pokazuju da može pomoći u jačanju funkcije mozga, liječenju simptoma ADHD-a i smanjenju stresa i tjeskobe. Nadalje, studije u epruvetama i na životinjama otkrile su da može imati svojstva protiv raka i smanjiti upalu i krvni tlak.

Trenutno se čita:

Ayurveda Ljepota Prirodno liječenje Zdravlje

SVE DOBROBITI BAKRA, + AYURVEDSKI SAVJET!

Ayurveda Ljepota Zdravlje

Zašto je dobro Jogi disanje

Ayurveda Ljepota Prirodno liječenje Vastu - harmonizacija životnog prostora

SHATAVARI: KRALJICA BILJA

Zdravlje Ayurveda Ljepota Prirodno liječenje

DOBROBITI RUPIČASTIH NAOČALA

Ayurveda Imunitet Ljepota Prirodno liječenje Zdravlje

Kako se najbolje mentalno i fizički pripremiti za hladnije jesenske dane

Ayurveda Prirodno liječenje

14 svakodnevnih upotreba ulja čajevca
Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"