Prednosti Chyavanprasha – sve što trebate znati

chyavanprash 546trespoon | Bio-Rama Prednosti Chyavanprasha - sve što trebate znati

Chyavanprash, također nazvan chyawanprash, je ukusan hranjivi džem koji se u Ayurvedi koristi tisućama godina, nudeći širok raspon dobrobiti. Cijenjena je zbog svojih njegujućih i pomlađujućih svojstava i dobro poznata po svojoj sposobnosti jačanja i jačanja cjelokupnog zdravlja.

Zahvaljujući svom slatkom okusu i teksturi koja je pogodna za lizanje žlice, chyavanprash je omiljen kod djece. Također je velika podrška starijim osobama i svima kojima je potrebna dodatna prehrana.

Što je Chyavanprash?

Na sanskrtu se riječ “prash” odnosi na posebno pripremljenu hranu.

Rečeno je da su dva drevna mudraca Ayurvede izmislila ovu konkretnu formulu kako bi vratili mladost starijem mudracu, Chyawanu – otuda i naziv “chyawanprash”.  

Transliteracija sa sanskrta na engleski rezultirala je raznim varijantama pravopisa, uključujući: chyavanprash, chyawanprash, chyavanaprasam i chyavanaprjasha.

Ayurvedski džemovi se često koriste kao anupani ( nosači ) za druge biljke, ali se mogu koristiti i samostalno i često jesu – osobito kao sredstva za pomlađivanje i afrodizijaci. 

| Bio-Rama Prednosti Chyavanprasha - sve što trebate znati

Chyavanprash

Chyavanprash se pravi na bazi plodova amalaki ( Emblica officinalis ) i obično sadrži niz drugih biljaka,  ghee , sezamovo ulje, šećer od trske i med.

Med, ghee i sezamovo ulje služe kao  yogavahi  (katalitički agensi) za prenos bilja duboko u tkiva, dok se šećer smatra  samvahaka dravya  (tvar za konzerviranje) koja pomaže u očuvanju kliničke učinkovitosti glavnog sastojka, u ovom slučaj amalaki. 

Amalaki, također poznat kao amla ili  amla prah , poznat je po svom bogatom sadržaju antioksidansa i općenito je poznato da sadrži vitamin C. Neki čak kažu da amalaki ima jednu od najvećih poznatih koncentracija vitamina C u biljnom carstvu. 

Što je još važnije, vitamin C koji se često nalazi u plodu amalaki stabiliziran je prisutnošću tanina, koji pomažu u očuvanju sadržaja vitamina, čak i preradom. To je osobito važno za pripravak kao što je chyavanprash, koji zahtijeva opsežno kuhanje.

Dok se prvi poznati izvor “recepta” za chyavanprash nalazi u Charaka Samhita, drevnom ajurvedskom tekstu, džem je također opisan u nekoliko drugih poštovanih ajurvedskih tekstova, često s nekim izmjenama “izvorne” formule. 

Zapravo, postoji opsežna povijest varijacija u pripravcima chyavanprasha i stoga se odgovarajuće izmjene i dopune smatraju prihvatljivim. Budući da je to slučaj, moderna briga za održivost i dostupnost bilja rezultirala je bogatstvom sorti chyavanprash, koje u suštini dijele iste temeljne prednosti. 

Chyavanprash  temelji se na tradicionalnom ayurvedskom receptu i pod utjecajem specifičnih biljaka za koje možemo osigurati da su organske, održive i najviše kvalitete.

| Bio-Rama Prednosti Chyavanprasha - sve što trebate znati

Prednosti i upotreba Chyavanprasha

Ovaj hranjivi biljni džem, sa svojim bogatim izvorom antioksidansa i vitamina C, dugo je bio pouzdan izvor snage i pomlađivanja u tradiciji Ayurvede. Tonira i njeguje cijelo tijelo, pruža energiju, vitalnost i jača imunitet.

Chyawanprash također podržava tijelo na sljedeće načine

Podržava imunološku funkciju. Bogat vitaminom C i drugim hranjivim tvarima, chyavanprash jača prirodnu obranu tijela i potiče pravilnu imunološku funkciju. Podržava prirodnu sposobnost tijela da proizvodi hemoglobin i bijele krvne stanice. 

Potiče snagu i energiju. Zahvaljujući svojoj građevnoj i hranjivoj prirodi, chyavanprash daje snagu, energiju i vitalnost cijelom tijelu. Također pomaže u izgradnji tonirane i zdrave mišićne mase.

Pomlađuje tkiva. Smatra se arasayana, ili formula za pomlađivanje, tonizira i njeguje tkiva cijelog tijela, čuvajući mladost i promičući sustavno zdravlje i dobrobit. 

Čuva mladost. Njegujući i štiteći bit vitalnosti, kaže se da chyavanprash podržava zdravo starenje i promiče ljepotu, inteligenciju i pamćenje. 

Podržava srce i dišni sustav. Chyavanprash je posebno dobar za pluća jer njeguje sluznicu i pomaže u održavanju čistih i čistih dišnih puteva. Također se smatra tonikom za srce. 

Jača reproduktivni sustav. Obnavlja reproduktivni sustav i vitalnu seksualnu energiju. Općenitije rečeno, chyavanprash podržava plodnost, zdrav libido i izgrađuje ukupnu seksualnu snagu. 

Podržava zdravu probavu i eliminaciju. Potiče zdravu probavu i tonizira GI trakt, podržavajući pravilnu probavu, eliminaciju i metabolizam. 

Chyavanprash u Ayurvedi

Iz ajurvedske perspektive, chyavanprash se smatra jednim od najboljih obiteljskih tonika – prikladnim za većinu dobi, od male djece do starijih osoba. Također balansira sva tri doše od vata, pitta, i kapha. Ovaj uzvišeni hranjivi džem je rasayana za sva tkiva u tijelu.

Chyawanprash je vrlo hranjiv, anabolički pripravak koji grije, težak i mastan. Pod uvjetom da je probava jaka, izgrađuje snagu i masu bez pogoršanja kaphe.

Amalaki pomaže u eliminaciji ali (toksini) i podržava krv, jetru, slezenu i dišni sustav; stoga hrani i štiti prirodne obrambene sustave tijela. 

Chyavanprash također izgrađuje ojas i daje snagu vati, održavajući sustav uravnoteženim, nahranjenim i toniranim. Kao vrlo cijenjena rasayana, jača i revitalizira sustav u cjelini.

Također je ayurvedska preporuka za jačanje reproduktivnog zdravlja. Prema legendi, chyawanprash je izvorno formuliran da vrati muškost starijem mudracu, Chyawanu, kako bi mogao zadovoljiti svoju mladu nevjestu. 

Nadalje, chyavanprash pali agni, probavna vatra, bez pogoršanja pitte. U Ayurvedi se smatra da se probava pokreće iskustvom okusa, a chyavanprash sadrži pet od  šest okusa — nedostaje mu samo slan okus.

889488dfgfdgd27 | Bio-Rama Prednosti Chyavanprasha - sve što trebate znati

Kako uzimati Chyavanprash

Budući da okus igra tako važnu ulogu u probavnom procesu i signalizira tijelu da pokrene vlastite potporne mehanizme, Ayurveda tradicionalno preporučuje kušanje bilja. Kao ukusan džem, chyavanprash je iznimno ugodan i onima koji ga koriste nudi potpuni doživljaj okusa, povećavajući njegovu učinkovitost.

Iako mnogi vole lizati chyavanprash izravno sa žlice, čak ga tretiraju kao zdravu slatku zamjenu, postoji mnogo drugih zabavnih i ukusnih načina za uživanje u formuli.

Kao napitak

Chyawanprash se lako može umiješati u toplo mlijeko ili vodu kako bi se dobio hranjiv i zadovoljavajući napitak. Uzimanje u toplo mlijeko (ili bademovo mlijeko , ako mliječni proizvodi nisu prikladni) također pomaže da se njegove tonizirajuće i pomlađujuće kvalitete prenesu duboko u tkiva.

Sa Vašom hranom

Kao i svaki drugi džem, chyavanprash se može namazati na tost, kruh ili krekere.  Može se dodati zobenim pahuljicama ili toplim žitaricama ili uživati ​​uz pečene slastice. Čak smo čuli da se od njega prave biljni chyavanprash čokoladni tartufi!

Kada uzimati Chyavanprash

Kao rasayana, chyavanprash se obično uzima ujutro, ili ponekad i ujutro i navečer. 25  Može se uzimati dugotrajno kako bi se podržala ukupna snaga i imunitet, ili čak za potporu prirodne snage tijela nakon napadaja stresa ili bolesti.

Drugi radije koriste chyavanprash kao sezonski saveznik, posebno kao tonik u zimskim mjesecima . Njegova sposobnost da podupire zdravlje imunološkog sustava i dišnih puteva istaknuta je u ovo doba godine.

chyavanprash 546trespoon | Bio-Rama Prednosti Chyavanprasha - sve što trebate znati

Je li Chyavanprash siguran?

Nuspojave

Naravno da jest. Iako postoji malo informacija o nuspojavama povezanim s chyavanprashom, u znanstvenim studijama nisu uočeni toksični učinci amalakija (njegov glavni sastojak). 

Kontraindikacije

Izbjegavajte chyavanprash ako postoje poznate alergije na Emblica officinalis, druge članove obitelji Phyllanthus ili na bilo koji drugi sastojak chyawanprasha. Za pitta tipove ili one s  pitta neravnotežom , chyavanprash može grijati tijekom vrućeg vremena. 

Kontraindicirana je u slučajevima probavne smetnje ili proljeva. Budite oprezni kod osoba s hipoglikemijom i kod onih koji uzimaju antikoagulanse ili lijekove protiv trombocita. Ako uzimate bilo koju vrstu lijekova na recept, uvijek je najbolje provjeriti sa svojim liječnikom prije uvođenja biljnog režima.

Je li Chyavanprash siguran i preporučljiv za djecu?

Chyavanprash se smatra potpornim i korisnim za sve uzraste, od male djece do starijih osoba. Uvijek vas potičemo da razgovarate s ayurvedskim praktičarom za individualizirano vodstvo.

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"