Što je Shatavari i kako se koristi?

uzi6758567 | Bio Rama Što je Shatavari i kako se koristi?

Što je Shavatari?

Shatavari je također poznat kao Asparagus racemosus . To je član obitelji šparoga. Također je adaptogena biljka. Kaže se da adaptogene biljke pomažu vašem tijelu da se nosi s fizičkim i emocionalnim stresom.

Shatavari se smatra tonikom općeg zdravlja za poboljšanje vitalnosti, što ga čini osnovnim proizvodom u ayurvedskoj medicini. Nastavite čitati kako biste saznali više o drugim zdravstvenim prednostima koje može ponuditi.

1. Ima antioksidativna svojstva

Antioksidansi pomažu u sprječavanju oštećenja stanica slobodnim radikalima. Također se bore protiv oksidativnog stresa, koji uzrokuje bolest. Shatavari je bogat saponinom. Saponini su spojevi s antioksidativnim svojstvima.

Prema aStudija iz 2004Pouzdani izvor, novi antioksidans nazvan racemofuran identificiran je unutar korijena shatavari. Pronađena su i dva poznata antioksidansa – asparagamin A i racemosol.

hgkjjhklkjl544532 | Bio Rama Što je Shatavari i kako se koristi?

2. Ima protuupalna svojstva

Racemofuran, koji se nalazi u shatavari, također ima značajne protuupalne sposobnosti. Prema knjizi Medicinal Cookery: How You Can Benefit from Nature’s Pharmacy , racemofuran u tijelu djeluje slično kao protuupalni lijekovi na recept poznati kao inhibitori COX-2. Smatra se da ove vrste lijekova smanjuju upalu bez ozbiljnih probavnih nuspojava.

3. Može pomoći u jačanju imunološkog sustava

Shatavari se u ayurvedi koristi kao sredstvo za jačanje imuniteta. Prema studiji iz 2004. godine , životinje liječene ekstraktom korijena shatavari imale su povećana antitijela na soj hripavca u usporedbi s neliječenim životinjama. Liječene životinje brže su se oporavile i općenito su poboljšale zdravlje. To je upućivalo na poboljšanje imunološkog odgovora.

4. Može pomoći u ublažavanju kašlja

Prema studiji iz 2000. na miševima, sok od korijena shatavari prirodni je lijek za kašalj u Zapadnom Bengalu u Indiji. Istraživači su procijenili njegovu sposobnost ublažavanja kašlja kod miševa koji su kašljali. Otkrili su da ekstrakt korijena shatavari zaustavlja kašalj, kao i lijek za kašalj na recept kodein fosfat . Potrebno je više studija kako bi se utvrdilo kako shatavari djeluje na ponovno proživljavanje kašlja.

564754ftghgfn546 | Bio Rama Što je Shatavari i kako se koristi?

5. Može pomoći u liječenju proljeva

Shatavari se koristi kao narodni lijek za proljev. Proljev može uzrokovati ozbiljne probleme, kao što su dehidracija i neravnoteža elektrolita .

Prema aStudija iz 2005Pouzdani izvor, shatavari je pomogao zaustaviti proljev izazvan ricinusovim uljem kod štakora. Potrebno je više istraživanja da se vidi ima li shatavari usporedive rezultate kod ljudi.

6. Može djelovati kao diuretik

Diuretici pomažu vašem tijelu da se riješi viška tekućine. Često se propisuju ljudima koji imaju kongestivno zatajenje srca kako bi uklonili višak tekućine iz okoline srca. Diuretici na recept mogu uzrokovati ozbiljne nuspojave.

Prema studiji na štakorima iz 2010., shatavari se koristi kao diuretik u ayurvedi. Studija je pokazala da 3200 miligrama shatavari ima diuretičko djelovanje bez izazivanja akutnih nuspojava. Potrebno je više studija na ljudima prije nego što se shatavari može sigurno preporučiti kao diuretik.

7. Može pomoći u liječenju čira

Čirevi su rane u želucu, tankom crijevu ili jednjaku. Mogu biti vrlo bolni. Mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije, poput krvarenja ili perforacije.

Prema aStudija iz 2005Pouzdani izvorna štakorima, shatavari je bio učinkovit u liječenju čira na želucu uzrokovanih lijekovima .

67978zuhijk | Bio Rama Što je Shatavari i kako se koristi?

8. Može pomoći u liječenju bubrežnih kamenaca

Bubrežni kamenci su tvrde naslage koje se stvaraju u vašim bubrezima. Dok prolaze kroz vaš mokraćni trakt, mogu uzrokovati nesnosnu bol.

Većina bubrežnih kamenaca sastoji se od oksalata. Oksalati su spojevi koji se nalaze u nekim namirnicama, kao što su špinat, cikla i pomfrit.

UStudija iz 2005Pouzdani izvor, ekstrakt korijena shatavari pomogao je spriječiti stvaranje oksalatnih kamenaca kod štakora. Također je povećao koncentraciju magnezija u mokraći. Smatra se da odgovarajuća razina magnezija u tijelu pomaže spriječiti razvoj kristala u mokraći koji stvaraju bubrežne kamence.

9. Može pomoći u održavanju šećera u krvi

Dijabetes tipa 2 je u porastu, kao i potreba za sigurnijim i učinkovitijim tretmanima. Prema studiji iz 2007. , shatavari može pomoći u održavanju razine šećera u krvi. Smatra se da spojevi u biljci potiču proizvodnju inzulina, iako nije jasno kako točno.

Potrebno je više studija, ali istraživači sugeriraju da razumijevanje kako shatavari utječe na šećer u krvi može biti ključ za razvoj novih tretmana dijabetesa.

10. Možda je protiv starenja

Shatavari je možda jedna od najbolje čuvanih tajni prirode protiv starenja . Prema studiji iz 2015. , saponini u korijenu shatavari pomogli su smanjiti oštećenje kože slobodnim radikalima koje dovodi do bora. Shatavari je također pomogao spriječiti razgradnju kolagena. Kolagen pomaže u održavanju elastičnosti vaše kože.

Potrebno je više studija prije nego što aktualni shatavari proizvodi dođu na tržište. No neki istraživači vjeruju da bi oni mogli biti budućnost sigurne njege kože protiv starenja.

11. Može pomoći u liječenju depresije

Prema Američkom udruženju za anksioznost i depresiju , veliki depresivni poremećaj pogađa više od 16,1 milijuna odraslih Amerikanaca godišnje. Ipak, mnogi ljudi ne mogu uzimati lijekove za depresiju na recept zbog negativnih nuspojava.

Shatavari se koristi u ayurvedi za liječenje depresije . Studija o glodavcima iz 2009. otkrila je da antioksidansi u shatavari imaju snažne antidepresivne sposobnosti. Također su utjecali na neurotransmitere u mozgu. Neurotransmiteri prenose informacije kroz naš mozak. Neki su povezani s depresijom.

uiiopu5465467 | Bio Rama Što je Shatavari i kako se koristi?

Kako koristiti

Shatavari nije dobro proučen na ljudima. Nije utvrđena standardizirana doza.

Prema članku objavljenom u Journal of the American Herbalists Guild , ove doze mogu spriječiti bubrežne kamence:

  • 4-5 mililitara tinkture korijena shatavari, tri puta dnevno
  • čaj napravljen od 1 čajne žličice korijena shatavari u prahu i 8 unci vode, dva puta dnevno

Shatavari je dostupan u obliku praha, tableta i tekućine. Tipična doza shatavari tableta je 500 miligrama, do dva puta dnevno. Tipična doza ekstrakta shatavari je 30 kapi u vodi ili soku, do tri puta dnevno.

Razgovarajte sa svojim Ayurvedskim liječnikom ili prirodnim zdravstvenim radnikom prije nego što uključite shatavari u svoju rutinu, osobito ako uzimate lijekove ili imate zdravstvenih problema. Oni vam mogu pomoći da odredite pravu dozu za vas.

Zaključak

Shatavari se stoljećima koristi u ayurvedskoj medicini, a to će vam omogućiti da iskoristite njegove antioksidativne i imunološke prednosti.

Ako želite uzeti veću dozu shatavari, razgovarajte sa svojim Ayurvedskim liječnikom prije nego što ga dodate u svoju rutinu. Oni mogu pregledati vaše individualne rizike i potencijalne koristi, kao i odgovoriti na sva vaša pitanja.

Trenutno se čita:

Ayurveda Prirodno liječenje

Koje su zdravstvene pogodnosti triphale?

Vastu - harmonizacija životnog prostora

7 navika najzdravijeg djeteta u školi

Ayurveda Imunitet Prirodno liječenje Zdravlje

Kažu da je med s cimetom dobar za vas… Ali evo što vam nisu rekli!

Ayurveda Imunitet Ljepota Prirodno liječenje Zdravlje

Bakar, zašto je dobro piti iz bakrenih posuda!
Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"