SVE DOBROBITI BAKRA, + AYURVEDSKI SAVJET!

novi bakar slider | Bio-Rama SVE DOBROBITI BAKRA, + AYURVEDSKI SAVJET!

Čuvanje vode u bakrenoj boci, šalici, vrču. Bakar daje antioksidativna i protuupalna svojstva, prema Ayurvedi.
Njegovo ispijanje pomaže kod probave, zacjeljivanja rana i mršavljenja te jača energiju i imunološki sustav, kažu stručnjaci tradicionalne indijske medicine.

Bakrene šalice, šalice, boce za vodu i vrčevi traženi su jer potrošači koji brinu o zdravlju uče o zdravstvenim prednostima pijenja vode s dodatkom bakra.
Indijske bake su stoljećima pile ovakvu vodu. Moja vlastita baka po ocu, koja je doživjela 89 godina, spavala je s bakrenim vrčem vode na noćnom ormariću, iz kojeg je pila ujutro kad bi se probudila. Na to je poticala i svoju djecu i unuke.

Ovo je bilo sredstvo za jačanje imuniteta. Prema 5000 godina staroj praksi Ayurvede, voda pohranjena u bakrenim posudama ima antimikrobna, antioksidativna, protuupalna i antikancerogena svojstva.
Ayurvedski praktičari kažu da ispijanje vode obogaćene bakrom odmah ujutro pomaže uravnotežiti sve tri doshe – kaphu, vatu i pittu – prirodne energije tijela. Metal također pomaže osigurati pravilan rad različitih organa i metaboličkih procesa, kažu oni.

PhotoRoom 20220502 102634 | Bio-Rama SVE DOBROBITI BAKRA, + AYURVEDSKI SAVJET!

Stručnjaci s kojima je Post razgovarao kažu da pijete vodu s bakrom:
-Poboljšava rad štitnjače
-Sprječava anemiju
-Jača kosti
-Ubrzava mršavljenje
-Pomaže tijelu razgraditi masnoću i eliminirati je
-Pomaže u razgradnji hrane u crijevima i poboljšava probavu
-Može pomoći optimizirati tjelesnu apsorpciju hranjivih tvari iz hrane
-Može pomoći u regulaciji rada bubrega
-Pruža prirodnu detoksikaciju
-Ubija mikroorganizme, plijesan, gljivice, alge i bakterije
-Jača imunološki sustav
-Pomaže oporavak od ozljeda
-Pomaže zacjeljivanje rana
-Pomaže tjelesnu proizvodnju novih stanica
-Pomaže proizvodnju melanina koji određuje boju kose i kože
-Pomaže održati kožu gipkom i elastičnom
-Može pomoći smanjiti pojavu sitnih bora na licu

“Ljudsko tijelo ne može sintetizirati bakar, za razliku od mnogih drugih nutritivnih elemenata, pa ga treba unositi iz prehrambenih izvora. A voda obogaćena bakrom odličan je izbor,” kaže ayurvedski učenjak Bharti Raghav, koji živi u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh.

PhotoRoom 20220502 103159 | Bio-Rama SVE DOBROBITI BAKRA, + AYURVEDSKI SAVJET!

Jednostavno pohranite pitku vodu u bakrenu bocu, staklenku ili šalicu i pijte je u redovitim intervalima tijekom dana za optimalne dobrobiti, kaže Raghav.
Kako bi izluženi bakar ubio mikroorganizme i bakterije, voda mora biti pohranjena u posudi barem preko noći i do 48 sati, dodaje Raghav.
Pijenje vode bogate bakrom poboljšava rad štitnjače i istovremeno sprječava anemiju, tvrdi ona, budući da bakar pomaže u asimilaciji hrane i apsorpciji željeza.
“Bakar također ima svojstva jačanja kostiju, a također ubrzava mršavljenje pospješujući metabolizam i sagorijevanje masti”, dodaje ona.

Bakar je izvrstan alat za oporavak od rana i ozljeda, kaže Acharya Vivek, joga i ayurvedski učenjak iz Delhija.

“Bakar jača imunološki sustav i pomaže u proizvodnji novih stanica. Pomaže i bržem zacjeljivanju rana, posebice u želucu”, kaže.
Vivek već godinama ujutro ujutro prvo pije vodu s bakrom i već se dugo nije razbolio. “Bakar je esencijalni mineral u tragovima koji je vitalan za ljudsko zdravlje. Pohranjivanje vode u bakrene posude stvara prirodni proces pročišćavanja koji ubija mikroorganizme, plijesni, gljivice, alge i bakterije,” kaže.

Bakar također pomaže u proizvodnji melanina – pigmenta koji određuje boju očiju, kose i kože – te pomaže u regeneraciji stanica koje održavaju elastičnost i gipkost kože, dodaje Vivek.
“Ako brinete o svojim razinama bakra, nema potrebe bacati novac na kozmetičke proizvode napravljene od štetnih kemikalija koje vam obećavaju lijepu kožu.”
Znanost podupire neke od ovih tvrdnji. U studiji iz 2012., objavljenoj u Journal of Health, Population and Nutrition, znanstvenici su proučavali učinke skladištenja u bakrenoj posudi na vodu za piće kontaminiranu mikroorganizmima, uključujući štetne bakterije poput E coli i salmonele.

PhotoRoom 20220502 103720 | Bio-Rama SVE DOBROBITI BAKRA, + AYURVEDSKI SAVJET!

Za to je voda kontaminirana bakterijama pohranjena u bakrenim posudama 16 sati na sobnoj temperaturi. Kada je voda ponovno testirana, nisu pronađeni tragovi bakterija. Znanstvenici su otkrili da se pH razina vode također povećala, što znači da je postala alkalnija.

U studiji iz 2014. pod nazivom “Ekonomično rješenje za uklanjanje mikroba iz skupljene krovne vode”, istraživači su otkrili da su bakrene posude imale značajan inhibitorni učinak na bakterije u vodi nakon samo nekoliko sati izlaganja.
Istraživači su zaključili: “Otkrića pokazuju da se posuda ili lonac napravljen od bakra može koristiti za antimikrobno liječenje za pročišćavanje vode za piće.”
Prema nutricionistici iz Mumbaija Rupaliju Juneji, bakar može igrati ulogu u detoksikaciji nečijeg sustava, reguliranju funkcije bubrega i pomaganju optimalne apsorpcije hranjivih tvari iz hrane.

“Kad se voda skladišti u bakrenoj posudi, mineral se ispire u nju, što (kada se konzumira) pomaže u razgradnji hrane u našim crijevima i poboljšava našu probavu”, kaže ona.

Nutricionistica dodaje da metal može pomoći u smanjenju pojave sitnih bora na licu.
“Prepun antioksidativnih svojstava i svojstava stvaranja stanica, bakar se bori protiv slobodnih radikala, jednog od glavnih razloga za nastanak bora. Također pomaže tijelu da razgradi masnoću i učinkovitije je eliminira.

PhotoRoom 20220502 103953 | Bio-Rama SVE DOBROBITI BAKRA, + AYURVEDSKI SAVJET!

“Sve to pomaže ljudskom sustavu da zadrži samo ono što je dobro za nas dok eliminira ostalo, što rezultira prirodnom detoksikacijom naših sustava”, kaže ona

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"