Gotu Kola (Centella asiatica): Nutritivna svojstva i uvjerljive zdravstvene prednosti

gotukola1 | Bio Rama Gotu Kola (Centella asiatica): Nutritivna svojstva i uvjerljive zdravstvene prednosti

Naglasci

  • Centella asiatica potencijalni je terapijski kandidat sa zdravim blagodatima.
  • Ima potencijal pridonijeti zdravom starenju, posebno kao neuroprotektant.
  • Koristi se u tradicionalnim medicinskim sustavima.
  • Bogat je triterpenima, flavonoidima, eteričnim uljima i alkaloidima.

Što je Gotu Kola?

Centella asiatica L. (Gotu Kola) je nutritivno važna biljka i cijenjena tradicionalna medicina u jugoistočnoj Aziji. U ovom pregledu detaljno su razmotreni kemijski sastav, nutritivne vrijednosti i zdravstvene prednosti C. asiatica kako bi se naglasila njezina upotreba kao tradicionalna hrana i lijek. C. asiatica jedno je od najčešće korištenog zelenog lisnatog povrća (GLV) u nekim zemljama, uključujući Šri Lanku, zbog velikih količina medicinski važnih triterpenoida i korisnih karotenoida. Konzumira se u obliku GLV-a i za pripremu sokova, pića i drugih prehrambenih proizvoda. Također je poznato da sadrži vitamine B i C, proteine, važne minerale i neke druge fitonutrijente kao što su flavonoidi, hlapljiva ulja, tanini i polifenol. In vitro i in vivo studije su pokazale važne zdravstvene prednosti kao što su antidijabetičke, zacjeljujuće, antimikrobne, poboljšavaju pamćenje, antioksidativne i neuroprotektivne aktivnosti. 

Pozadina Gotu kole

Kronične i degenerativne bolesti postale su glavna briga u zdravstvenim i istraživačkim sektorima u svijetu, posebno u društvima koja hiperstare. Uloga prehrane u zdravom starenju mnogo je naglašena što dovodi do više istraživanja o znanstveno utemeljenih funkcionalnih svojstava konvencionalne hrane. Centella asiatica (Gotu kola) je biljka koja je vrlo cijenjena kao lijek, a također se često koristi u raznim kuhinjama kao zeleno lisnato povrće.

gotu kola 2a | Bio Rama Gotu Kola (Centella asiatica): Nutritivna svojstva i uvjerljive zdravstvene prednosti

Opseg i pristup

Gotu Kola – posebno naglašavajući njezinu ulogu neuroprotektora, uz pružanje detalja o njezinoj fitokemiji i farmakološkim svojstvima.

Ključni nalazi i zaključci

Nadopunjujući svoju reputaciju u tradicionalnoj medicini kao pojačivač pamćenja, C. asiatica – Gotu Kola posjeduje zdrava antioksidantska svojstva za ublažavanje stresa , visoku protuupalnu moć, sposobnost regeneracije neurona , potencijal za prevenciju oštećenja neurona, učinak inhibicije neurotoksičnosti, anti-anksioznost i antidepresivna svojstva. Ova sveobuhvatna multifunkcionalna svojstva čine ga sposobnim za promicanje opće neuroprotekcije, kao i istovremeno ciljanje na više puteva bolesti kako bi se zaustavili neurodegenerativni poremećaji. Međutim, da bi se koristio kao terapeutsko sredstvo, potrebno je napraviti odgovarajuću procjenu aktivnih sastojaka, prisutnost bilo kakvih sinergijskih učinaka, učinkovite metode ekstrakcije i stabilizaciju aktivnih sastojaka dok se ne isporuče u tijelo, kao i potencijal aktivnih sastojaka. sastojaka za postizanje ciljanih patoloških putova, posebice sposobnost prolaska krvno-moždane barijere

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"