Što je Triphala?

vbnvt56z56fghcbhvg | Bio Rama Što je Triphala?

Ovaj ajurvedski lijek može pomoći u mršavljenju i zdravlju crijeva

Triphala se dugo koristila u Ayurvedi , sustavu iscjeljivanja koji je nastao prije tisuća godina u Indiji. Danas se koristi za liječenje brojnih zdravstvenih stanja. Ipak, istraživači tek trebaju potvrditi njegove prednosti.

U ajurvedskoj medicini Triphala se smatra tridoškom rasayanom . To znači da Triphala podržava sve tri doše: zrak/prostor, vatra/voda i voda/zemlja. Doše su elementi odgovorni za fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje. 

Na sanskrtu Triphala znači “tri ploda”. Triphala je kombinacija upravo toga: indijskog ogrozda , crnog mirobalana i beleričnog mirobalana. Dostupan je u obliku praha, soka, tinkture, ekstrakta, kapsula ili tableta.

Triphala se može naći na internetu iu mnogim trgovinama prirodne hrane i dodataka prehrani. Ovaj članak će raspravljati o njegovim navodnim zdravstvenim prednostima, nuspojavama, dozama, interakcijama s lijekovima i još mnogo toga.

Sto je Triphala 12345 | Bio Rama Što je Triphala?

Za što se koristi Triphala?

Prema ajurvedskoj tradiciji, Triphala može liječiti širok raspon zdravstvenih stanja. Kao i kod mnogih multi-biljnih lijekova, nepoznato je koji su dijelovi Triphale odgovorni za njegove potencijalne prednosti.

Mnoge od mogućih zdravstvenih dobrobiti Triphale mogu se pripisati njezinom laksativnom učinku, odnosno sposobnosti “čišćenja sustava”. U nižim dozama Triphala djeluje kao tonik za crijeva za ublažavanje plinova i promicanje probave. Također se može koristiti u većim dozama kao purgativ ili jak laksativ.

Osim gastrointestinalnih prednosti, vjeruje se da Triphala pomaže:

 • Ublažite upalu
 • Kontrolirajte dijabetes
 • Promicati gubitak težine
 • Smanjite kolesterol
 • Otpustiti stres
 • Liječite razne bakterijske i gljivične infekcije

Do danas postoji malo istraživanja koja snažno podupiru ove tvrdnje. Studije su bile male ili loše osmišljene. Međutim, postojali su neki obećavajući nalazi koji zahtijevaju daljnje proučavanje.

Gubitak težine

 • Tjelesna težina
 • Tjelesna masnoća
 • Ukupni kolesterol
 • Trigliceridi
 • “Loš” LDL kolesterol

Poboljšanja u sljedećim područjima, što može pomoći u kontroli dijabetesa tipa 2 .

 • Enzimi jetre
 • Oralna tolerancija glukoze , ili sposobnost tijela da koristi šećer (glukozu) i čisti ga iz krvotoka

Stomatološki problemi

Brojne studije u epruvetama pokazale su da Triphala ima protuupalna, antibakterijska i antifungalna svojstva koja mogu biti od koristi za zdravlje zuba. Čini se da ti učinci nisu toliko jaki kod ljudi. 2

Utvrđeno je da Triphala smanjuje i/ili sprječava:

 • Oralni plak
 • Oralne bakterije
 • Bolest desni
 • Šupljine

Prema studiji iz 2016. u Journal of Periodontology, odrasli koji su prepisivali Triphala vodicu za ispiranje usta dva puta dnevno tijekom 60 dana imali su manje oralnih naslaga, oralnih bakterija i gingivitisa od onih koji su dobivali placebo . 3

Slična studija, u Oral Health and Preventive Dentistry, otkrila je da Triphala vodica za ispiranje usta bolje sprječava karijes od vode za ispiranje usta na recept klorheksidin glukonat. Koja vodica za ispiranje usta je najbolja za vas?

Katarakte

Triphala uključuje voće bogato vitaminom E, flavonoidima i polifenolima. Ovi antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale ili nestabilne atome koji mogu oštetiti stanice. To može usporiti ili spriječiti određene bolesti povezane sa starenjem, poput katarakte .

Rezultati su pokazali da Triphala može pomoći u prevenciji drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem, uključujući makularnu degeneraciju . Još su potrebna dodatna istraživanja.Može li akupunktura liječiti određene probleme s očima?

Rekapitulacija

Iako se Triphala promoviše zbog svoje sposobnosti da pomaže zdravlju crijeva, zdravlju zuba, gubitku težine, katarakti, dijabetesu i još mnogo toga.

Sto je Triphala 23548558 | Bio Rama Što je Triphala?

Doziranje i priprema

Danas se Triphala može naći na policama mnogih drogerija. Proizvod također možete pronaći online ili u trgovinama specijaliziranim za ayurvedsko iscjeljivanje.

Triphala je dostupna u sljedećim oblicima:

 • Kapsula
 • Ekstrakt
 • Sok
 • Puder
 • Tableta
 • Tinktura

Kapsule i tablete su daleko najlakši pripravci za korištenje. Većina dodataka Triphala prodaje se u dozama od 500 miligrama (mg) do 1000 mg. Doza se odnosi na ukupnu količinu korištenog ekstrakta, a ne na pojedinačne sastojke.

Problem je u tome što količine svakog sastojka mogu varirati ovisno o tome kojeg dobavljača proizvođač koristi. To možda ne predstavlja značajne rizike, ali pokazuje da se Triphala proizvodi mogu razlikovati.

Ne postoje utvrđene smjernice za odgovarajuću upotrebu Triphale. Većina proizvođača preporučit će jednu do dvije tablete ili kapsule dnevno. U pravilu nikada ne koristite više od preporučene doze na naljepnici proizvoda.

Triphala sok se može razrijediti vodom kako bi se stvorila vodica za ispiranje usta. Prašak se ponekad miješa s kokosovim ili jojobinim uljem za korištenje u tretmanima vlasišta i kose.

Kada mjerite Triphala prah ili sok, uvijek koristite mjernu žlicu umjesto pribora za jelo. Triphala tinkture i ekstrakti obično se izdaju s kapaljkom.

Sažetak

Triphala je ayurvedski lijek koji sadrži snažne antioksidanse koji mogu pomoći u liječenju gastrointestinalnih problema, dijabetesa, pretilosti, bolesti srca i katarakte. Ipak, istraživanja tek trebaju potvrditi te zdravstvene prednosti.

Triphala djeluje kao blagi laksativ i može uzrokovati gastrointestinalne nuspojave. Također može smanjiti učinkovitost određenih lijekova, stoga je važno konzultirati se sa svojim liječnikom prije uzimanja.

Dodaci prehrani kao što je Triphala nisu strogo regulirani u Sjedinjenim Državama i mogu se razlikovati od jedne do druge marke.

Često postavljana pitanja

Možete li dobiti iste prednosti jedući tri voća koja čine Triphalu?

Teoretski, jedenje voća može pružiti slične prednosti kao Triphala. Problem je što se plodovi rijetko nalaze svježi. Većina se isporučuje ili osušena, u prahu ili u obliku dodataka.

Vrste i upotreba voća također mogu varirati prema ajurvedskoj tradiciji. Na primjer, belleric myrobalan često se miješa s mlaćenicom za liječenje gastrointestinalnih simptoma. Slično, pružatelji zdravstvenih usluga preferiraju crni mirobalan koji se uzgaja u zapadnom središnjem dijelu Indije u odnosu na druge regionalne sorte.

Trenutno se čita:

Ayurveda Prirodno liječenje

Što je Guggulu?

Ayurveda Prirodno liječenje

Koje su prednosti Kanchanar Guggulu-a

Ljepota Prirodno liječenje Zdravlje

ZAŠTO VAM TREBAJU NAOČALE SA RUPICOM

Ayurveda Ljepota Prirodno liječenje Zdravlje

Ayurveda – Pitta doša i kako ju vratiti u ravnotežu

Ayurveda Imunitet Prirodno liječenje Zdravlje

Aergija ili prehlada, kako prepoznati kod dijece!
Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"