ALERGIJE – ŠTO PRIRODA NUDI KAO ODGOVOR?

woman ga1993e9ef 640 | Bio Rama ALERGIJE – ŠTO PRIRODA NUDI KAO ODGOVOR?

Curenje iz nosa, svrbež i suzenje iz očiju, grebanje u grlu, suh nadražajni kašalj… ima li pomoći kod alergija?

Posljednjih godina alergije su u porastu i dostižu razmjere epidemije. Podaci pokazuju da 30-40% svjetskog stanovništva pati od jedne ili više alergijskih bolesti, a 10-30% od alergijskog rinitisa.

Alergija se može definirati kao neprimjeren odgovor našeg imunološkog sustava na različite čimbenike iz okoliša – alergene. Organizam se od svake tvari koju prepoznaje kao stranu i potencijalno štetnu štiti specifičnim obrambenim mehanizmima. Jedan od tih mehanizama je stvaranje specifičnih antitijela – antigena. Tvari koji izazivaju alergijsku reakciju nazivaju se alergeni. Oni će samo kod osoba s alergijskom sklonošću izazvati neprimjerenu reakciju imunološkog sustava.

alergija na pelud simptomi | Bio Rama ALERGIJE – ŠTO PRIRODA NUDI KAO ODGOVOR?

Ukratko, alergije se javljaju radi “greške” u radu imunološkog sustava koji pretjerano reagira na uobičajene tvari iz naše okoline poput prašine, životinjske dlake, peludi, nekih sastojaka iz hrane. Te uobičajeno bezopasne tvari tvari organizam greškom vidi kao opasne te započinje jaku imunološku reakciju.

Uobičajeni simptomi alergije su kihanje, curenje vodenastog sekreta, otok krvnih žila (kongestija) koji se osjeća kao začepljenost nosa i otežano disanje, često uz smanjenje ili potpuni gubitak osjeta mirisa, te svrbež i suzenje očiju, svrbež kože, ponekad i svrbež zvukovoda, piskanje u prsima, koprivnjača, mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev.

Simptomi alergije mogu biti lokalni – na primjer, otekline uzrokovane ubodom pčele, ili opći (proširene po cijelom tijelu).

Alergijske reakcije često se istovremeno pojavljuju na raznim dijelovima tijela.

Simptomi alergije mogu varirati od blagih, do teških i po život opasnih.

Kada se simptomi osjetljivosti ponavljaju svake godine i već postaju nesnosni, prvo saznajte na što ste točno alergični jer postoji mogućnost da ćete naprosto moći maknuti alergen iz svoje blizine. Ukoliko se radi o alergiji na prašinu i pelud, malo je teško riješiti se alergena, ali barem možete smanjiti simptome.

Već ste sigurno čuli, da klasična medicina alergiju ne liječi. Svi lijekovi za alergiju djeluju na takav način, da uklanjaju ili ublažavaju simptome alergije. Takvi lijekovi blokiraju reakciju imunog sistema, ili, u težim slučajevima, potiskuju rad cijelog imunog sistema uz pomoć lokalnih i sistemskih steroida. Iako takav pristup može pomoči, on nudi samo ublažavanje simptoma i ništa ne poduzima da bih riješio pravi uzrok bolesti.

alergije3 | Bio Rama ALERGIJE – ŠTO PRIRODA NUDI KAO ODGOVOR?


Pacijenti ovise o svojim lijekovima i pate od mnogih nuspojava. Najgore u svemu tom je, da pacijenti stalno potiskuju svoj imuni sistem, što još više pogoršava njihovo zdravstveno stanje.

Iz prirode dolazi učinkovita pomoć za alergije

Što uzimati iznutra za olakšavanje simptoma alergije?

Kopriva

Čaj od koprive ili sok od koprive koristi se za čišćenje i poboljšavanje krvi. Neke od bolesti za koje se koristi su anemija, bolesti jetre, problemi sa probavom te plućima. Ona u sebi sadrži karotene, K vitamin i kvercetin te se smatra da pomaže u ublažavanju simptoma alergijske reakcije. Kvercetin blokira sintezu i oslobađanje histamina te ima protuupalno djelovanje. Unošenje dovoljno kvercetina u organizam će smanjiti svrbež, otečene oči i curenje nosa. Za izradu napitka od koprive mogu se koristiti njen korijen i list, ali se za alergije preporučuje koristiti list.

zihlava | Bio Rama ALERGIJE – ŠTO PRIRODA NUDI KAO ODGOVOR?

Ulje crnog kumina

Ulje crnog kumina postalo je već legendarno u borbi s alergijama. Bioaktivni sastojci sjemenki i ulja su nigelon i timokinon.

Crni kumin je prirodni antihistaminik, te posjeduje protuupalno i imunomodulatorno djelovanje.

Ulje crnog kumina daje izvanredne rezultate kod alergičara, a njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma alergije.

Tretman uljem crnog kumina uputno je započeti i nekoliko mjeseci prije perioda alergija, kako bi se organizam pripremio za visoku koncentraciju peludi u zraku. Uzimanje bi se trebalo nastaviti sve do kraja jeseni, nakon čega se sugerira napraviti pauza, a ponovno zapčinjanje terapije trebalo bi krenuti najkasnije od veljače.

Maslinovo ulje

Premda možda zvuči smiješno, maslinovo ulje se protiv alergijskih reakcija može koristiti tako da se stavi unutar sluznice nosa. Ono stvara mehaničku barijeru u sluznici nosa što će spriječiti prodor alergena i time alergijsku reakciju u dišnim putevima. Neće vam smetati za osjet mirisa, a pomoći će u smanjivanju reakcije alergijskog rinitisa.

ulje2018 | Bio Rama ALERGIJE – ŠTO PRIRODA NUDI KAO ODGOVOR?
Olive oil and berries are on the wooden table under the olive tree.

Vitamin C

Preporučuju se i visoke doze vitamina C koji smanjuje lučenje histamina i potiče njegovu razgradnju.

Visokodozirni pripravci vitamina C u različitim su studijama uspješno upotrijebljeni u iskorjenjivanju simptoma pojedinih alergija.

Utvrđeno je da snižava razinu histamina u tijelu, smanjuje propusnost stanične stijenke i uspješno se bori sa stranim tvarima koje uđu u tijelo. Uz to, vitamin C smanjuje mogućnost razvoja spazma bronhalnih putova, što ga čini dobrodošlim pomoćnim sredstvom za ublažavanje astmatičnog napada.

Preporučena doza je 1.000-1.500 mg/dan.

991 ratio vitamin c | Bio Rama ALERGIJE – ŠTO PRIRODA NUDI KAO ODGOVOR?

Spirulina

Spirulina je poznata kao vrsta plavozelene alge bogata proteinima, vitaminima, mineralima te antioksidansima koji mogu pomoći u zaštiti stanica kod oštećenja. Isto tako sadrži hranjive tvari uključujući i B kompleks vitamine, beta karoten, vitamin E, mangan, cink, bakar, željezo i gama linolenske kiseline.

6761918 | Bio Rama ALERGIJE – ŠTO PRIRODA NUDI KAO ODGOVOR?

Podijeli, isprintaj ili pošalji e-mailom !!!

Proizvode koje preporučamo za Alergije:

Trenutno se čita:

Ova stranica koristi "kolačiće" (eng. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i praćenje posjećenosti. Postavke prihvata kolačića možete podesiti u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja stranice smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "Prihvaćam"