Čajevac

popust na čajevac

90,00 Kn
-+
Vrsta proizvoda: 
Brend: 

Detalji o proizvodu:

Ljekovita svojstva ulja čajevca:

  • Ulje čajevca ili ulje melaleuca je eterično ulje, koje ima prozračnu, ponekad blijedo-zlatnu boju i svježi miris, sličan mirisu kamfora.
  • Ulje čajevca se dobiva iz lišća drveta Melaleuca alternifolia, koje raste na sjevernoj obali New South Wales u Australiji.
  • Melaleuca alternifolia je drvo visoko 7 metara sa uskim mekanim lišćem i bijelim ili žućkastim cvjetovima.
  • Melaleuca alternifolia raste u relativno malom području New South Wales u Australije, na močvarnom niskom zemljištu.


Ulje čajevca se dobiva destilacijom pomoću vodene pare iz listova i grančica drveta. Ulje se koristi u medicinske i kozmetičke svrhe.


Ulje čajevca već odavno primjenjuju australijski urođenici. Bundjalunge (naseljenici istočne Australije) koristili su čajno drvo kao tradicionalni lijek. Udisali bi paru ulja iz zgnječenog lišća čajnog drveta da bi izliječili kašalj i prehladu. Stavljali bi svježe lišće na rane, a otopinu koristili za prehladu i kožne bolesti.

Kada se 1770 godine Kapetan James Cook iskrcao u Botany Bay, putovao je duž obale New South Wales. Naišao je na šume prekrasnog drveća sa ljepljivim mirišljavim lišćem. Posada kapetana Cooka od lišća je pravila mirišljavi čaj (zbog čega je čajevac i dobio svoje ime).

Cook nije znao, da je lišće čajevca, kao i vode laguna, oko kojih je raslo čajno drvo, imalo neobična ljekovita svojstva. 

Ulje čajnog drveta koristili su Australijski vojnici u Prvom Svjetskom ratu za dezinfekciju rana. Moderna istraživanja su potvrdila neuobičajena svojstva melaleuca alternifolia, što je  pokrenulo interes prema ovoj biljci.

 Zbog neuobičajenih ljekovitih svojstva čajevca, herbalisti su ga prozvali "Australijskim čudom".


Sastav ulja:

  • Monoterpeni: alfa-pinen: 2,7%, , beta-pinen: 0,1-1,6%, alfa-terpinen: 9.8%, p-cimen: 4,5%, limonen: 1,2%,  terpinolen: 3,6%, sabinen: 0,4%,  gama-terpinen: 20,3%.
  • Seskviterpeni: beta-kariofilen:1%, aromadendren: 1,5%,  delta-kadinen:1%,  viridifloren:0,3-6,1%.
  • Alkoholi monoterpenoli:  terpinene-4-ol: 40,5%, alfa-terpineol: 2,2%, 
  • Alkoholi seskviterpenoli: globulol: 0,2%,  viridiflorol: 0,1%.    

Oksidi : 1,8-cineol: 3,9%