Kurkuma EKO
kurkuma u prahu BIO bio rama, začin,indijski začin
116,00 Kn
-+
Vrsta proizvoda: 
Brend: 

Detalji o proizvodu:

Kurkuma nastaje mljevenjem sušenog gomolja tropske biljke curcuma longa koja pripada porodici đumbira. Izgled biljke podsjeća na kvrgavu mrkvu, čvrste je i smeđe kože, dok joj je tijelo narančaste boje. Ovaj čaroban začin jelima daje lijepu žutu boju te obogaćuje doručak, ručak i večeru, dodaje se u umake, variva, tjesteninu, ali i pri izradi slastičarskih krema.

Kurkuma - kraljica začina:

Svoje podrijetlo vuče iz Azije, dok se u Indoneziji i Indiji koriste tisućama godina. Zbog svog iznimnog ljekovitog djelovanja Indijanci kurkumu doživljavaju kao svetu hranu odakle i dolazi naziv 'kurkuma - čudo prirode'. U svojim zapisima navode da posjeduje energiju Božanske majke Mahalakshmi te ih tako štiti od zla i donosi im sreću i uspjeh. Marco Polo u svom dnevniku opisuje da je to nevjerojatni korijen koji ima sve osobine pravog šafrana, a u stvari nije šafran.

Svoj uspjeh doživljava i u Ayurvedskoj medicini, a u Europi se polako uvlači u 20 stoljeću. U povijesti se tradicionalno koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko djelovanje, dok se u Ayurvedskoj medicini koristila za jačanje i zagrijavanje tijela.

Primjena kurkume:

Mnogobrojne su primjene kurkume, od kulinarstva gdje je koristimo kao začin i aromu, pri izradi mlijeka od kurkume, dodatka prehrane te kozmetičke svrhe gdje se upotrebljava eterično ulje i ekstrakt kurkume.