Maca u prahu BIO
62,00 Kn
Vrsta proizvoda: 
Brend: 

Detalji o proizvodu:

Maca (lat. Lepidium meyenii) je dvogodišnja biljka iz porodice Cruciferae, podrijetlom iz visokih Andi u Peruu. Njezin hipokotil (najniži dio stabljike) se koristi kao gomoljasto povrće i medicinska biljka već više od tisuću godina od domorodačkog stanovništva u Andama. Maca se tamo koristio kao osnovni dio svakodnevne prehrane kao bogat izvor ugljikohidrata, u okružju u kojem uspijeva jako malo usjeva. Maca najbolje uspijeva na nadmorskoj visini od 4000 metara i podnosi jako niske temperature, mraz, snažan vjetar i sunčevu svjetlost. U povijesti, maca se često razmjenjivala za tropsku osnovnu hranu, poput papaje, quinoe i kukuruza. Prema legendi, macom su se hranili Inke ratnici prije bitke jer im je davala snagu i izdržljivost. Nakon osvajanja grada, konzumacija mace je bila zabranjena kako bi se zaštitile žene u gradu od probuđenog libida ratnika.

Maca se još uvijek uvelike konzumira u peruanskim Andama, te se priprema na različite načine iako se tradicionalno uvijek kuha. Pečena maca se smatra delicijom, ali može se poslužiti i kao kaša, može se pohati s povrćem, stavljati u džemove ili juhe. Može se koristiti i za izradu brašna za pravljenje kruha, palačinki, kolača, ili se fermentirati za dobivanje light piva (chicha de maca). Svježe lišće mace je također jestivo, primjerice kao salata, ali Peruanci rijetko konzumiraju macu svježu kako je mi konzumiramo sušenu i samljevenu u prahu. Popularnost mace u Europi i Sjevernoj Americi raste u posljednjih nekoliko godina, a time i njezina proizvodnja. Stoga se maca kultirivira ne samo u Peruu, već i u visokim predjelima Brazila i Bolivije. Svježu macu je teško naći izvan Perua, stoga se češće nalazi u obliku praha.

Maca u prahu je bogat izvor ugljikohidrata (76% ukupne mase) i proteina (13%) koji doprinose rastu mišićne mase, održavanju mišićne mase i zdravih kostiju. Također sadrži vlakna, te nizak udio masti. Maca u prahu se bere ručno, ostavljajući lišće po strani kao hranu za stoku ili organsko gnojivo. 'Korijen' se pažljivo odabire i pere, potom usitnjava u finu smjesu i zatim suši na temperaturi do 45°C. Kad voda evaporira, maca se melje u fini prah i potom prosijava kako bi se odstranili krupni komadi.

Maca u prahu ima specifičan okus koji ne odgovara nužno svim ljudima. Najbolje ga je pomiješati s voćnim sokom, biljnim mlijekom ili smoothie-jem. Maca u prahu može se također koristiti u čokoladama, sladoledima, pralinama, keksima, kašama, pahuljicama, pudinzima, srmznutim, sirovim i pečenim desertima.

Jeste li znali da …

Postoje mace različite boje? Može biti zlatna, bež, crvena, ljubičasta, plava, crna i zelena. Svaka se smatra genetski posebnom vrstom, jer od sjemena iste biljke roditelja raste maca iste boje. Maca u prahu se sastoji od crvene, crne i bijele mace.

Se gotovo sva maca uzgaja organski? Klima u kojoj ona uspijeva je nepogodna za korov i štetočine, stoga nije potrebna upotreba pesticida za uspješan uzgoj.

Jedan kultivirani hektar može dati 15 tona svježe mace? Od toga se u prosjeku može dobiti 5 tona suhe mace.

Način upotrebe: Preporučena primjena Maca korijena je 1-2 čajne žličica dnevno. Preporučeno je piti ga sa sokom (mrkva, jabuka, naranča, limun, ...), vodom, ili u kombinaciji sa smoothie-ima (npr.: banana + jabuka, mrkva + jabuka + naranča, mango + kokos).

Macacchino:

  • 2 dl bademovog mlijeka.
  • 1 čajna žličica mace u prahu.
  • 2 čajne žličice kakao praha.
  • kokosov šećer po ukusu.
  • Prstohvat kardamoma.

Smiksajte sve sastojke zajedno i servirajte u lijepoj šalici. Dodajte vrućeg rižinog mlijeka kako biste se zagrijali tijekom hladnih zimskih jutra, ili pak dodajte kockice leda kako biste se osvježili tijekom ljeta. Ovaj macacchino će vas razbuditi, stoga ga nemojte piti navečer ukoliko želite spavati tu noć.